Poetin over neergehaalde jet: 'Samenwerking tegen IS stopt als dit nog gebeurt'

27/11/15 om 11:02 - Bijgewerkt om 11:02

Rusland wil blijven samenwerken met de westerse coalitie in de strijd tegen de Islamitische Staat (IS) in Syrië, zo belooft president Vladimir Poetin na het neerschieten van een Russische straaljager door Turkije. Als er nog zo'n incident plaatsvindt, dan stopt voor hem onmiddellijk elke samenwerking. Volgens Parijs belooft Moskou ook geen groepen die zelf vechten tegen IS (meer) aan te vallen.

Poetin over neergehaalde jet: 'Samenwerking tegen IS stopt als dit nog gebeurt'

Hollande en Poetin in Moskou © Belga Image

Na een meeting met Frans president François Hollande in het Kremlin kwam Vladimir Poetin nog eens terug op het incident. Turkije schoot dinsdag een Russische straaljager neer, die volgens Ankara haar luchtruim had geschonden. Moskou ontkent dat. Poetin sprak van 'een daad van verraad door een land dat Rusland als een vriend beschouwde', meldt persagentschap Reuters.

Lees ook: Neerhalen Russisch vliegtuig komt beide partijen duur te staan.

Samenwerken

Maar de Russische president lijkt bereid een streep onder het incident te willen trekken, want hij kondigde ook aan dat hij het Russische leger zal opdragen om de samenwerking met Frankrijk in Syrië te intensiveren, ondanks hun uiteenlopende meningen over het lot van president Bashar al-Assad.

'We zijn bereid om samen te werken met de coalitie onder leiding van de Verenigde Staten. Uiteraard zijn incidenten zoals aanvallen op onze luchtmacht absoluut onaanvaardbaar. Onze huidige positie is dat dit geen herhaling mag krijgen, anders zal de samenwerking met elke coalitie of elk land stoppen'.

'Alleen jihadisten'

Volgens Hollande zijn beide regeringsleiders ook overeengekomen om alleen de Islamitische Staat en aanverwante jihadistische groeperingen in Syrië aan te vallen. Moskou wordt ervan beschuldigd dat het ook anti-Assadrebellen die door het Westen worden gesteund, te bombarderen.

'We hebben afgesproken, en dat is belangrijk, om enkel terroristen en Daesh (de Islamitische Staat, nvdr.) aan te vallen en niet groepen die tegen terroristen vechten. We zullen informatie uitwisselen over wie we wel en niet aanvallen'. (KVDA)

Onze partners