Poetin ondertekent wet die 'ongewenste organisaties' strenger kan bestraffen

24/05/15 om 16:43 - Bijgewerkt om 16:43

Rusland neemt niet-gouvernementele organisaties scherper op de korrel. Door een nieuwe wet kan het Openbaar Ministerie voortaan strenge straffen uitspreken tegen zogenaamde 'ongewenste organisaties' in de samenleving. De wet lijkt gericht tegen iedereen die Rusland niet goed gezind is en tegen beïnvloeding uit het buitenland in Rusland.

Poetin ondertekent wet die 'ongewenste organisaties' strenger kan bestraffen

Vladimir Poetin © Getty Images

De nieuwe regelgeving verhoogt de druk op internationale niet-gouvernementele organisaties (ngo's) en geeft de Russische autoriteiten de mogelijkheid om die zonder waarschuwing op een zwarte lijst te zetten. De wet bedreigt burgers die zich inlaten met 'ongewenste organisaties' met hoge boetes en zelfs tot zes jaar gevangenis.

De procureur-generaal beslist in samenspraak met Buitenlandse Zaken welke organisaties op de zwarte lijst komen. Als 'ongewenst' worden groepen beschouwd die de grondwettelijke orde of de veiligheid van Rusland in gevaar brengen. De regeling richt zich tegen iedereen die Rusland niet goed gezind is, en moet 'schaamteloze campagnes' uit het Westen tegenhouden. Dat verklaarde afgevaardigde Alexander Tarnawski.

Kritiek

De Verenigde Staten uitten zich al 'diep bezorgd' over de groeiende invloed op de Russische samenleving. De vicewoordvoerster van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Marie Harf, evalueerde de wet als een voorbeeld voor de onderdrukking van onafhankelijke stemmen door de Russische regering. De VS maken zich zorgen over de toenemende beperkingen voor de onafhankelijke media, de samenleving, leden van minderheden en voor de politieke oppositie. Ze roepen Moskou op de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van vergadering te respecteren.

De Amerikaanse regering steunt maatschappelijke organisaties en hulpprogramma's in Rusland sinds de implosie van de Sovjetunie met enkele miljarden dollar per jaar. De betrekkingen tussen Washington en Moskou hebben echter wegens de crisis in Oekraïne een dieptepunt bereikt.

Mensenrechten

Eerder hadden de mensenrechtenorganisaties Human Rights Watch (HRW) en Amnesty International de wet als een zware schending van de vrije meningsuiting veroordeeld.

Al in 2012 had de staatsdoema een omstreden wet aangenomen, waarbij van buiten Rusland gefinancierde ngo's tot 'buitenlandse agenten' konden verklaard worden. Volgens HRW hebben inmiddels bijna 60 organisaties dat etiket opgekleefd gekregen. Vele onder hen hebben wegens dat stigma hun werk stopgezet. Amnesty uitte al kritiek op de 'steeds hoger wordende golf van repressies in Rusland'. (Belga)

Lees meer over:

Onze partners