Poetin maakt zich zorgen om maatregelen voor Cyprus

18/03/13 om 12:10 - Bijgewerkt om 12:10

Russisch president Vladimir Poetin is niet erg opgezet met de plannen om belasting te heffen op spaarcenten bij Cypriotische banken. Nochtans hopen de eurozone en het IMF Cyprus zo weer op het juiste financiële spoor te krijgen.

Poetin maakt zich zorgen om maatregelen voor Cyprus

© Reuters

Het zint Vladimir Poetin, president van Rusland, niet dat er extra belastingen komen op de spaarcenten bij banken op het Griekse eiland. Hij noemt de maatregel "oneerlijk, onprofessioneel en ongevaarlijk".

Volgens zakenmagazine Forbes hebben Russische banken en bedrijven zo'n 30 miljard euro in Cyprus gestockeerd. Volgens het blad verliezen de Russen daardoor in één dag ongeveer 3,5 miljard euro.

Inzet van de kleine spaarder

Het voorbije weekend werd beslist dat Cyprus 10 miljard euro noodsteun krijgt. De eurozone en het IMF stellen wel hoge eisen aan het Griekse eiland. Zelfs de kleine spaarder moet bijdragen. De Cypriotische overheid legt een heffing van 6 tot 10 procent op spaargeld.

De financiële inkomsten zijn enorm. Verschillende Russische bedrijven (en de maffia, naar verluidt) hebben veel geld op rekeningen bij Cypriotische banken staan. Het eiland telt behoorlijk wat postbusfirma's van Russische makelij, omwille van de lage belastingen in het land. (EA)

Lees meer over:

Onze partners