'Poetin heeft nog één jaar' (Michaïl Kasjanov)

26/09/12 om 09:41 - Bijgewerkt om 09:41

Voor ex-premier Michaïl Kasjanov is Rusland al lang geen democratie meer. Als oppositieboegbeeld hoopt hij binnenkort deel te nemen aan vrije verkiezingen.

'Poetin heeft nog één jaar' (Michaïl Kasjanov)

© Corbis/EPA

Tien jaar geleden was hij nog premier tijdens de eerste ambtstermijn van Vladimir Poetin, maar de relaties zijn onderhand vertroebeld. Als premier was Kasjanov de architect van grootschalige economische hervormingen. Toch werd het autocratische karakter van Poetin hem in 2004 te veel, toen hij met zijn voltallige regering ontslagen werd. Vandaag is hij een prominent oppositieleider, die de onrust in de Russische samenleving voelt toenemen.

Ziet u de Russische samenleving veranderen?

Kasjanov: De samenleving ís het afgelopen jaar ingrijpend veranderd. Toen Poetin vorig jaar in al zijn arrogantie liet weten wie de volgende president en de volgende premier zouden worden, heeft dat de houding van veel Russen veranderd. Tot op dat moment geloofden ze dat het land ook zonder hun deelname zou veranderen. Toen bleek dat president Medvedev niets kon en wou veranderen, is de middenklasse op straat gekomen. Er is momenteel een zeer brede coalitie op straat: zowel gematigden als linkse en rechtse radicalen laten samen hun stem horen.

Vreest u niet dat die extremisten de betogingen een slecht imago kunnen geven?

Kasjanov: Ik geef toe dat we tijdens de betogingen slogans horen die ons helemaal niet aanstaan. 'Gooi de bourgeois eruit' aan de linkerkant, of 'Alle Tadzjieken buiten' aan de rechterkant. De aanwezigheid van die extremisten houdt wel een risico in. Als de machthebbers geen gehoor geven aan de protesten, en er geen politieke hervormingen en eerlijke verkiezingen komen, bestaat het gevaar dat de betogingen een negatieve wending krijgen. Als Poetin binnen het jaar geen grondige hervormingen doorvoert, breekt in Rusland chaos uit.

Dat is een strakke deadline.

Kasjanov: Hij heeft nog een jaar, misschien anderhalf. Anders zullen de extremisten met geweld de dingen in gang proberen te zetten. Dan dreigt een revolutionaire toestand, wat we absoluut moeten voorkomen. Als dat gebeurt, zullen ook de laatste middenklassers hun koffers pakken.

Vreest u soms voor uw veiligheid?

Kasjanov: Toen ik in 2005 aankondigde presidentskandidaat te zijn, heb ik even problemen gehad. Ik werd constant lastiggevallen door leden van de Kremlingezinde jeugdbeweging Nasji. Ze achtervolgden mij en mijn familie voortdurend, veroorzaakten zelfs verkeersongevallen. Ik heb ook al gemerkt dat mijn appartement geregeld in de gaten wordt gehouden door de geheime dienst. Ik vermoed dat mijn telefoon ook afgeluisterd wordt, al weet ik dat niet zeker.

Hebt u daar al maatregelen tegen genomen?

Kasjanov: Laat ze maar afluisteren. Ik heb echt niets te verbergen. (JZ)

Het volledige interview leest u deze week in Knack.

Lees meer over:

Onze partners