Poetin gaat Rusland bewapenen 'zoals nooit tevoren'

20/02/12 om 10:52 - Bijgewerkt om 10:52

De Russische premier Vladimir Poetin heeft een 'bewapening zonder voorgaande' beloofd, als antwoord op de VS en de NAVO.

De Russische premier Vladimir Poetin heeft in de officiële krant Rossiïskaja Gazeta een "precedentloze bewapening" van zijn land beloofd. Die is volgens de kandidaat voor het presidentschap nodig vanwege het beleid van de VS en de NAVO.

Hij is ook bang dat andere naties het op Ruslands natuurlijke grondstoffen gemunt hebben. "We mogen niemand in de verleiding brengen door zwakte te tonen", aldus Poetin.

Antwoord op raketschild in Europa

Poetin wil vooral een antwoord op de ontplooiing door de VS en de NAVO van een raketschild in Europa. Dit "eist een vastberaden beleid van versterking van de defensie in de lucht en in de ruimte", zei de Russische sterke man.

Hoewel de VS beweert dat het schild bedoeld is als beveiliging tegen Iraanse raketten, is Poetin er zeker van dat het dient om Ruslands kernwapens buiten spel te zetten.

Poetin: 'Defensie kan geen patriottisme genoeg hebben'

Hij kondigde aan dat er het komend decennium een enveloppe van omgerekend 590 miljard euro ter beschikking zal liggen. Inzake defensie "kan er geen patriottisme teveel zijn".

Een wedergeboorte van het militair-industrieel complex zal daarbij een "locomotief zijn voor ontwikkeling van de meest uiteenlopende sectoren", aldus Poetin. "Wij moeten een nieuw leger uitbouwen. Modern en op elk ogenblik mobiliseerbaar", beklemtoonde de premier.

Dat kan volgens experts nog een serieuze uitdaging worden. Ruslands wapenfabrieken zijn namelijk erg verouderd.

Meer dan 2.300 nieuwe tanks

Hij beloofde volgens het Russische staatspersbureau Ria Novosti meer specifiek 400 moderne intercontinentale ballistische raketten (ICBM's) ter zee en op het land, meer dan honderd militaire ruimtetuigen en meer dan 2.300 nieuwe tanks. Poetin had het ook over onder meer duikboten, schepen, gevechtsvliegtuigen en helikopters. (Belga/SD/PC)

Lees meer over:

Onze partners