Poetin: 'Enkel een gek kan zich voorstellen dat Rusland plots de Navo aanvalt'

06/06/15 om 16:25 - Bijgewerkt om 16:25

Volgens Vladimir Poetin heeft het Westen niets te vrezen van Rusland. 'Ik verzeker u dat we andere zaken hebben om over na te denken.'

Poetin: 'Enkel een gek kan zich voorstellen dat Rusland plots de Navo aanvalt'

Vladimir Poetin © Getty Images

Rusland is geen bedreiging voor het Westen, zo verklaarde Russisch president Vladimir Poetin in een interview zaterdag in een Italiaanse krant. Hij zei voorstander te zijn van de toepassing van de vredesakkoorden in Oekraïne, nu het dodelijke geweld in het oosten van dat land opnieuw oplaait.

"Ik zou willen zeggen dat het niet nodig is schrik te hebben van Rusland", verklaarde Vladimir Poetin aan Corriere della Sera.

Hij sluit een groot conflict tussen Rusland en de Navo-lidstaten uit. "De wereld is drastisch veranderd zodat mensen met gezond verstand zich geen groot militair conflict vandaag kunnen voorstellen", aldus Poetin. "Ik verzeker u dat we andere zaken hebben om over na te denken." "Enkel een gek persoon, in een droom, kan zich voorstellen dat Rusland plots de Navo aanvalt."

Volgens Poetin wil Moskou zich enkel verdedigen tegen buitenlandse bedreigingen. Poetin verwees ook naar de budgetten die naar Defensie vloeien. Volgens hem spenderen de Navo-landen tien keer meer dan Rusland in Defensie en is het Amerikaanse militaire budget het grootste ter wereld.

De relaties tussen Moskou en het Westen zijn gespannen, na de annexatie van het schiereiland de Krim door Rusland in maart 2014 en de escalatie van het conflict in Oost-Oekraïne.

6.400 doden

Volgens Andrej Lyssenko, Oekraïens militair woordvoerder, kwam de afgelopen 24 uur een Oekraïense soldaat om en raakten er tien gewond bij geweld in het oosten. Het conflict in het oosten van Oekraïne eiste al meer dan 6.400 mensenlevens sinds april 2014.

Lees meer over:

Onze partners