Poetin en Porosjenko overleggen over crisis in Oekraïne

17/10/14 om 10:18 - Bijgewerkt om 14:37

In Milaan vindt overleg plaats tussen de Russische president Vladimir Poetin en zijn Oekraïense ambtgenoot Petro Porosjenko over de aanslepende crisis in Oost-Oekraïne.

Poetin en Porosjenko overleggen over crisis in Oekraïne

Vladimir Poetin praat met Angela Merkel over Oekraïne © Reuters

Er is een principeakkoord bereikt om Rusland te betrekken bij een controle van de Russisch-Oekraïense grens met onbemande vliegtuigjes. Dat is vrijdag uit Italiaanse diplomatieke bron vernomen, in de marge van de Europees-Aziatische topbijeenkomst in Milaan.

De details van de operatie worden besproken op een bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken van Rusland en Italië, Sergej Lavrov en Federica Mogherini, met de Zwitserse voorzitter van de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa), Didier Burkhalter.

"De Europese landen die deze morgen aanwezig waren op de vergadering, gingen allemaal akkoord, ook met het verschaffen van drones", aldus de diplomatieke bron.

Herman Van Rompuy

De Russische president Vladimir Poetin en zijn Oekraïense ambtgenoot Petro Porosjenko zijn in Milaan aan overleg over de crisis in Oekraïne begonnen. De ontmoeting vindt plaats in de marge van de Aziatisch-Europese top (Asem).

Naast Poetin en Porosjenko nemen ook enkele Europese leiders deel aan het gesprek. Het gaat om de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president François Hollande, de Britse premier David Cameron en de Italiaanse regeringsleider Matteo Renzi. Ook de EU-leiders Herman Van Rompuy en Jose Manuel Barroso zijn aanwezig op de minitop.

Donderdag waren Poetin en Merkel al eens gaan samenzitten om de toestand in Oekraïne te bespreken, maar dat leverde volgens het Kremlin niets op. Er blijven "ernstige meningsverschillen" tussen de twee leiders, zo klonk het.

Gasbevoorrading

Merkel en Poetin spraken verder nog over het toezicht op de wapenstilstand in het oosten van Oekraïne en over de gasbevoorrading. Poetin en Merkel zaten in juli ook al eens samen om de situatie in Oekraïne te bespreken. Toen gebeurde dat in de marge van de finale van de Wereldbeker Voetbal in Rio de Janeiro.

Ook Porosjenko zou een gesprek onder vier ogen met de Duitse bondskanselier hebben gehad. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners