Poetin en Merkel willen internationaal, onafhankelijk onderzoek naar ramp met MH17

19/07/14 om 16:35 - Bijgewerkt om 16:35

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Russische president Vladimir Poetin hebben zijn overeengekomen dat een internationale, onafhankelijke commissie onder leiding van de Internationale Organisatie voor de Burgerluchtvaart (ICAO) de crash van het vliegtuig van Malaysia Airlines in Oost-Oekraïne moet onderzoeken. Volgens Oekraïne hebben de pro-Russische rebellen al bewijsmateriaal verwijderd.

Poetin en Merkel willen internationaal, onafhankelijk onderzoek naar ramp met MH17

Poetin en Merkel in de tribunes van de WK-finale © Belga Image

Dat heeft de woordvoerder van de Duitse regering bekendgemaakt na een telefoongesprek tussen beide leiders.

Merkel en Poetin zijn overeengekomen, aldus de Duitse regering, 'dat de commissie snel toegang moet krijgen tot de plaats van het ongeval, om de omstandigheden van de crash te verhelderen en om de slachtoffers te identificeren.'

Staakt-het-vuren

Beide leiders willen bovendien dat de contactgroep voor Oekraïne snel bijeenkomt om over een staakt-het-vuren in het oosten van Oekraïne te praten.

In die groep zijn de Oekraïense regering, Rusland, de pro-Russische separatisten en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) vertegenwoordigd.

Interpol

De internationale politieorganisatie Interpol en haar Europese evenknie Europol sturen zondag teams naar Oekraïne om te helpen bij de identificatie van de slachtoffers.

Het is nog onduidelijk of er garanties zijn gegeven door de pro-Russische separatisten aan Interpol en Europol dat de onderzoekers het gebied ook daadwerkelijk in mogen. Eerder vandaag werden waarnemers van de OVSE korte tijd geweigerd bij de grens van het gebied. Later mochten ze de rampenplek wel bezoeken, maar slechts een beperkt gedeelte.

Ook twee experts van de Duitse Bundeskriminalamt (BKA), de Duitse federale recherche, zijn naar Oekraïne getrokken om mee met een team Nederlanders en Oekraïners lichamen te identificeren en te bergen. Vier van de 298 slachtoffers van de ramp zijn Duitsers.

Bewijsmateriaal

De Oekraïense regering beschuldigt de pro-Russische rebellen ervan bewijsmateriaal te verdoezelen. Zo zouden de separatisten volgens Kiev 38 lichamen bij het neergestorte toestel hebben weggehaald. (Belga/ANP/AFP/DPA/KVDA)

Onze partners