Poetin en Erdogan eens over vormen Palestijnse staat

Poetin & Erdogan © Belga

Rusland en Turkije gaan nog meer ijveren voor de oprichting van een Palestijnse staat. Dat hebben de presidenten van beide landen, Vladimir Poetin en Recep Tayyip Erdogan, vrijdag bekrachtigd tijdens een telefoongesprek, zo meldt het Kremlin in een communiqué.

Beiden willen dat een oplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict ‘op basis van de normen van het internationale recht en het recht van het Palestijnse volk op een onafhankelijke staat’.

Turkije geldt als bondgenoot van de VS, maar was donderdag toch één van de 128 landen die tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties voor de resolutie stemden die de Amerikaanse erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël betreurt. Israël veroverde bij de zesdaagse oorlog van 1967 het oostelijke deel van de heilige stad van de drie grote monotheïsmen.

Uiteindelijk werd het stadsdeel, in weerwil van een rist VN-resoluties, geannexeerd en werd Jeruzalem door de Joodse staat uitgeroepen als de ‘eeuwige en ondeelbare’ hoofdstad van Israël. Oost-Jeruzalem moet, krachtens de VN-resoluties, de hoofdstad worden van een onafhankelijk Palestina.

Partner Content