Poetin belt Obama, wil diplomatieke oplossing voor Oekraïne

28/03/14 om 23:15 - Bijgewerkt om 23:49

De Russische president Vladimir Poetin zijn Amerikaanse ambtgenoot Barack Obama opgebeld over een Amerikaans voorstel voor een diplomatieke oplossing in het conflict rond Oekraïne.

Poetin belt Obama, wil diplomatieke oplossing voor Oekraïne

Vladimir Poetin © REUTERS

Dat meldt het Witte Huis. Obama, op bezoek in Saoudi-Arabië, stelde voor dat de Russen een concreet antwoord schriftelijk zouden overmaken. De presidenten kwamen ook overeen dat de buitenlandministers van de VS en Rusland elkaar zouden ontmoeten om verdere stappen te bespreken.

Obama drong er daarnaast op aan dat Rusland nieuwe provocaties zou vermijden, zoals de troepenopbouw aan de grens met Oekraïne, en dat het de terughoudende en de-escalerende houding van de Oekraïense regering zou steunen. Obama zei dat het mogelijk blijft om het diplomatieke pad te bewandelen als Rusland zijn troepen terugtrekt, en de territoriale integriteit en soevereiniteit van Oekraïne niet verder schendt.

Razernij

Poetin wees Obama op de "aanhoudende razernij" van extremisten in Oekraïne, meldt het Russische persagentschap Itar-Tass. De extremisten intimideren burgers, instellingen en ordehandhavers in verschillende delen van Oekraïne, en doen dat ongestraft, citeert Itar-Tass de persdienst van het Kremlin.

In die context suggereerde Poetin dat de internationale gemeenschap stappen zou ondernemen om te situatie te helpen stabiliseren in Oekraïne. Bij zijn bezoek aan Brussel eerder deze week stelde Obama dat hij niet gelooft dat de Russische minderheden in Oekraïne gevaar lopen.(Belga/TV)

Onze partners