Poetin beantwoordt Westerse sancties met tegenmaatregelen

05/08/14 om 21:47 - Bijgewerkt om 21:52

De Russische president Vladimir Poetin heeft zijn regering de opdracht gegeven tegenmaatregelen te nemen tegen de sancties van de Europese Unie en de Verenigde Staten.

Poetin beantwoordt Westerse sancties met tegenmaatregelen

© ImageGlobe

De Russische president Vladimir Poetin heeft gezegd, zijn regering de opdracht te hebben gegeven om tegenmaatregelen te nemen tegen de sancties die de Europese Unie en de VS vorige week tegen Rusland hebben uitgevaardigd. Die nieuwe sancties werden gemotiveerd met de beschuldiging dat Rusland bij het conflict in het Russischtalige Oost-Oekraïne betrokken is.

Met het opstellen van de Russische tegenmaatregelen, door sommigen al als "wraakacties" omschreven, moet voorzichtig omgesprongen worden, zei Poetin, "opdat de Russische producenten gesteund moeten worden en de Russische consument er geen negatieve gevolgen van mag dragen". In een verwijzing naar de Westerse maatregelen had de president het over hoe "het toevlucht nemen tot politieke druk om de economie te treffen onaanvaardbaar" is.

Volgens Rusland druisen de Westerse sancties in tegen de grondbeginselen van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Poetin is van mening dat de crisis in Oekraïne en de daaruit voortvloeiende sancties een "dekmantel" zijn om de globale concurrentiepositie van Rusland aan te tasten. Het Kremlin overweegt een klacht bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) in te dienen. (Belga/AVE)

Onze partners