Poetin: 'Ataturk zou zich omdraaien in zijn graf door de islamisering in Turkije'

17/12/15 om 12:21 - Bijgewerkt om 15:38

De Russische president Vladimir Poetin heeft donderdag zijn jaarlijkse toespraak gehouden. Daarin nam hij het op voor de Syriërs ('ze moeten zelf hun leiders kiezen'), beledigde de Turken twee keer, huldigde aftredend FIFA-voorzitter Sepp Blatter 'die de Nobelprijs voor de Vrede verdient' en blies de loftrompet over 'de briljante en getalenteerde' Donald Trump.

Poetin: 'Ataturk zou zich omdraaien in zijn graf door de islamisering in Turkije'

Vladimir Poetin © Belga Image

De Britse nieuwssite the Guardian heeft de toespraak van de Russische president Vladimir Poetin gevolgd en lijstte zijn opvallendste uitspraken op.

Opmerkelijk is dat Vladimir Poetin voor het eerst de aanwezigheid van Russische militaire specialisten in Oost-Oekraïne heeft toegegeven. 'We hebben nooit gezegd dat er geen mensen zijn die bepaalde taken uitvoeren, onder meer in de militaire sfeer.' Hij stond er wel op dat dit niet hetzelfde is als Russische troepen.

Syrië

Over de Russische militaire operatie in Syrië zei de president dat het zal blijven duren tot er een politiek proces gestart wordt. Poetin is niet zeker of Rusland een permanente militaire basis nodig heeft in het land.

Hij voegde eraan toe dat Moskou een Amerikaans voorstel voor een VN-resolutie steunt. Aan dat voorstel moeten enkel nog punten en komma's aangepast of veranderd worden, volgens de Russische president. Er moet een nieuwe grondwet opgesteld worden voor Syrië en er moeten nieuwe verkiezingen komen waarin Syriërs zelf hun leider zullen bepalen, aldus Poetin.

Turkije

Poetin ziet geen enkel vooruitzicht om de banden met Turkije te doen heropleven, zo zei hij. 'Ataturk zou zich omdraaien in zijn graf door de islamisering in het moderne Turkije.' De president is boos dat Ankara naar Brussel (de NAVO) gebeld heeft en niet naar Moskou, nadat ze het Russische vliegtuig uit de lucht geschoten hadden.

Hij was trouwens niet mild voor Turkije. Nog over de crash van straaljager Su-24, zei hij: 'Je vroeg of er een derde partij betrokken is, dat weten we nog niet. Maar als iemand in de Turkse regering besloten heeft om de Amerikanen op een bepaalde plek te likken, weet ik niet of ze op de juiste manier handelen. Ik weet niet of de Amerikanen dit nodig hebben.'

Alle lof voor Donald Trump

Poetin was ook vol lof over de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump: 'Het is ongetwijfeld een zeer briljante man, vol talent. Het is niet aan ons om zijn kwaliteiten te beoordelen, maar het is de onbetwistbare favoriet in de presidentsverkiezingen', zo hebben Russische persbureaus hem geciteerd.

De Russische president liet weten bereid te zijn om de relaties met de VS uit te bouwen, wanneer er in november een nieuwe president gekozen is. Donald Trump heeft al laten kennen dat hij 'een ander niveau van relaties wil, uitgebreider en dieper'. 'Natuurlijk verheugen wij ons daarom', aldus Poetin.

Sepp Blatter

Afscheidnemend FIFA-voorzitter Joseph Blatter is een 'erg gerespecteerd man die de Nobelprijs voor de Vrede verdient omwille van zijn enorme bijdrage aan de voetbalwereld', zo liet Poetin optekenen.

Uitgerekend donderdagochtend moest Blatter zich in Zürich voor de Ethische Commissie van de Wereldvoetbalbond komen verantwoorden.

Russische economie

Het ergste van de economische crisis die Rusland heeft getroffen, is achter de rug. Dat was het belangrijkste binnenlandse nieuws in de jaarlijkse eindejaarspersconferentie van de Russische president Vladimir Poetin.

Statistische gegevens wijzen op een stabilisering van de economie, aldus de president voor een 1.400 man sterke journalistenhorde. Niet zozeer de economische sancties van de EU, maar de enorme daling van de olieprijs (tot onder de 50 dollar per barrel) hebben de Russische economie parten gespeeld en tot een devaluatie van de roebel geleid.

Ondanks zijn geruststellende verklaring waarschuwde Vladimir Poetin ook voor de blijvende volatiliteit van de oliemarkt. De 'optimistische' voorspelling van de economie - Poetin had het over 0,7 procent groei in 2016, 1,9 in 2017 en 2,4 in 2018 - gaat uit van een olieprijs van 50 dollar per vat.

(Belga/the Guardian/Sputnik/KVDA/NSK)

Onze partners