Plunderingen en schietpartijen na doortocht tyfoon Haiyan

© Reuters

Plunderaars die het geweld niet schuwen teisteren het zwaar getroffen Filipijnse eiland Leyte. De vertwijfeling en angst groeien onder de slachtoffers.

Vijf dagen na de verwoestende doortocht van Haiyan groeit de vertwijfeling onder de slachtoffers van de tyfoon. Volgens de autoriteiten hebben 600.000 mensen hun hebben en houden verloren en zijn ze dringend aangewezen op hulp.

Maar ook de angst begint te regeren. Angst voor plunderaars die het geweld niet schuwen. Er zijn ook al verschillende schietpartijen geweest. Eigenaars van winkels slaan op de vlucht omdat ze vrezen dat hun gezinnen doelwit zullen zijn.

Op het zwaar getroffen eiland Leyte hebben duizenden burgers een voedselopslagplaats in Alangalan bestormd. Volgens een woordvoerder van de nationale levensmiddelenautoriteit werden er 129.000 zakken rijst van elk 50 kilogram ontvreemd. “We roepen degene die de zakken meegenomen hebben, op ze met anderen te delen en niet te verkopen”, aldus woordvoerder Rex Estoperez. Tijdens de bestorming van het depot stortte een muur in. Er kwamen acht mensen om het leven.

Georganiseerde bendes

Plunderaars hebben het niet alleen gemunt op voedsel. Ze gaan ook aan de haal met producten die verre van levensnoodzakelijk zijn, zoals televisies. Georganiseerde bendes breken in winkels in en gaan er met de duurste producten vandoor. Individuele plunderaars stelen de rest.

Ongeveer 2.000 agenten, soldaten en leden van de speciale eenheden zijn opgetrommeld om op Leyte een oogje in het zeil te houden. Ze hebben wegversperringen opgeworpen, en sinds maandagavond geldt in Tacloban ook de avondklok. Desondanks moest een massabegrafenis van slachtoffers van Haiyan geannuleerd worden door schietincidenten.

Intussen krijgt de Filipijnse regering steeds meer kritiek. “Niemand in de regering lijkt de teugels in handen te hebben”, aldus parlementslid Carlos Zarate. “De mensen verhongeren of sterven aan diarree”. Bovendien wordt opnieuw hevige regen voorspeld. Terreinen vol puin staan onder water, en de overlevenden slapen er meestal onder de open hemel.

Geen nieuws van 86 Belgen

Het officiële dodental na de taifoen staat intussen op bijna 2.300. Zesentachtig Belgen op de Filipijnen zijn nog altijd niet gelokaliseerd, van wie een dertigtal zich in de meest getroffen gebieden bevinden. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders laten weten.

Volgens de buitenlandminister kan de situatie van een “gebrek aan informatie” nog wel een tijdje duren. Het Belgisch consulaat in Manilla heeft ondertussen versterking gekregen van een consul uit Jakarta (Indonesië). Bijna 800 Belgen wonen nagenoeg permanent op de Filipijnen.

Buitenlandse Zaken opende een crisiscentrum dat telefonisch bereikbaar is op 02/501.40.00. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content