PKK doodt Turkse agenten uit wraak voor aanslag

22/07/15 om 15:30 - Bijgewerkt om 17:02

De gewapende arm van de Koerdische PKK heeft de moord op twee Turkse agenten opgeëist. Het zou gaan om een wraakactie voor de dodelijke zelfmoordaanslag in Suruç, toegeschreven aan Islamitische Staat (IS).

PKK doodt Turkse agenten uit wraak voor aanslag

Rellen in Istanbul. © Reuters

De gewapende arm van de Koerdische PKK, de Volksbeschermingseenheden (HPG), heeft de moord opgeëist op twee Turkse agenten, uit wraak voor de dodelijke zelfmoordaanslag in Suruç. Die aanslag wordt toegeschreven aan Islamitische Staat (IS). De lichamen van de agenten werden in Ceylanpinar, vlak bij de grens met Syrië, teruggevonden. Ze werden gedood met een kogel in het hoofd.

Rellen

De dood van Feyyaz Ozsahra en Okan Acarwere, leden van de Turkse oproerpolitie, werd volgens de HPG uitgevoerd uit wraak voor "hun steun" aan de islamistische militanten in de onrustige grensregio. Maandagavond kwam het al tot rellen in Istanbul, tussen aanhangers van de PKK en de politie, die traangas en het waterkanon inzette om de gemoederen te bedaren.

De PKK-aanhangers verwijten het Turkse regime schuld te hebben aan de aanslag in Suruç. Volgens het persagentschap Anadolu proberen de autoriteiten intussen illegale protesten in heel het land onmogelijk te maken.

Overgangsregering

De druk op de regering in Ankara, om te reageren op de aanslag, wordt opgevoerd: van verschillende kanten komt er kritiek op de beperkte inspanningen om de afgelopen jaren de islamistische militanten het land uit te zetten.

Bij de al bestaande onzekerheid komt het feit dat in Turkije momenteel een overgangsregering aan de macht is tot de AK-Partij coalitiepartners gevonden heeft.

Suruç bevindt zich ook vlak bij de grens met Syrië, maar ligt een honderdtal kilometer ten westen van Ceylanpinar. Bij de aanslag van maandag vielen 32 doden en een honderdtal gewonden. De gewapende tak van de PKK voert sinds 1984 een rebellie op Turks grondgebied tegen de regering in Ankara. (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners