Piratenleider naar België gelokt met vals filmproject

Piratenleider Mohamed Abdi Hassan, bijgenaamd Afweyne © Belga

Het vermoedelijke brein achter de kaping van het schip Pompei werd naar ons land gelokt met een vals filmproject over het piratenleven.

Piratenkoning Mohamed Abdi Hassan en diens kompaan Mohamed M.A. werden op de luchthaven Brussels Airport opgepakt dankzij een undercoveroperatie van de Belgische federale politie. De Brusselse federale gerechtelijke politie (FGP) en de CGSU, de speciale eenheden van de federale politie, konden het tweetal naar België lokken met een vals filmproject over het piratenleven van Abdi Hassan. Dat meldt federaal procureur Johan Delmulle tijdens een persconferentie.

Mohamed Abdi Hassan, bijgenaamd ‘Afweyme’ (Somalisch voor ‘Grote Mond’), zou een centrale rol gespeeld hebben bij de kaping van de Belgische steenstorter Pompei. Dat schip werd op 18 april 2009 gekaapt in volle Indische Oceaan, op 700 mijl van de Somalische kust. Meer dan zeventig dagen lang werden negen bemanningsleden, waarbij twee Belgische officieren en de Nederlandse kapitein, gegijzeld. Na maandenlange onderhandelingen door de eigenaar van het schip, het Crisiscentrum van de regering en het federaal parket werd een losgeld betaald van ongeveer 2 miljoen euro, waarna de piraten op 28 juni 2009 het schip verlieten.

Pompei

Volgens federaal procureur Delmulle was Mohamed Abdi Hassan zeer waarschijnlijk de organisator en de financier van die kapingsoperatie.

“Dat blijkt uit verklaringen van de tweede stuurman van de Pompei en uit verklaringen van piraten die op de Seychellen verhoord werden, in aanwezigheid van Belgische speurders”, zegt de procureur.

Intussen werden al twee Somalische piraten door Belgische gerechtshoven veroordeeld voor hun aandeel in de kaping van de Pompei, maar het federaal parket was erop gebrand om ook de leidende figuren te arresteren.

“Dat soort mensen blijft meestal buiten schot hoewel ze een essentiële rol spelen bij dergelijke kapingen en meestal het grootste deel van de buit opstrijken”, aldus de procureur. “Het plan om Abdi Hassan te arresteren werd echter bemoeilijkt door het feit dat hij in Somalië verblijft, zeer argwanend is, zelden reist en de uitvoering van een internationaal aanhoudingsbevel in Somalië weinig kans op slagen had.”

Vertrouwen door filmproject

De federale gerechtelijke politie (FGP) van Brussel en de CGSU, de speciale eenheden van de federale politie, zetten daarom, met goedkeuring van de Brugse onderzoeksrechter Pottiez, een undercoveroperatie op poten. Daarbij benaderden ze Abdi Hassan’s kompaan Mohamed M.A., bijgenaamd Tiiceey, en voormalig gouverneur van de centraal-Somalische regio Himan&Heeb. Via die man werd aan Abdi Hassan gevraagd of hij wou meewerken aan een filmproject over de maritieme piraterij.

“Het zou als het ware een afspiegeling worden van diens piratenleven”, zegt federaal procureur Delmulle. “Nadat heel geduldig een vertrouwensband was opgebouwd met Tiiceey en met Abdi Hassan, waren de twee mannen bereid om in het project te stappen en naar België te komen om het contract te ondertekenen.”

Miljoenen verdiend

Het baggerbedrijf reageert tevreden op de arrestatie. “Na de veroordeling van de twee eerdere betrokkenen is dit al het derde bewijs van de efficiëntie van het federaal parket en hun nauwe samenwerking met het crisiscentrum van Binnenlandse Zaken”, klinkt het in een korte mededeling van Jan De Nul.

Volgens rapporten van de Verenigde Naties zijn Afweyne en zijn zoon Abdikadir twee van de belangrijkste piraten die de afgelopen jaren opereerden voor de kust van Somalië. Sinds 2006 zou zijn piratenbende miljoenen hebben verdiend aan het kapen van schepen. (Belga/YD/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content