'Pings' gedetecteerd in Javazee, mogelijk van zwarte dozen verongelukt AirAsia-vliegtuig

10/01/15 om 11:49 - Bijgewerkt om 11:49

Indonesische reddingswerkers zijn er in geslaagd het staartstuk van het neergestorte vliegtuig van AirAsia uit het water te halen. Intussen zijn duikers op zoek naar de zwarte dozen van het vliegtuig dat twee weken geleden crashte in de Javazee.

'Pings' gedetecteerd in Javazee, mogelijk van zwarte dozen verongelukt AirAsia-vliegtuig

AirAsia © Belga Image

Een eerdere poging van de bergingsteams om de staart op te takelen, was mislukt door het slechte weer en de sterke stroming. Met behulp van opblaasbare hefkussens lukte het nu wel om het vliegtuigdeel vanop de dertig meter diepe zeebodem op te takelen.

Zwarte dozen

Intussen zijn voor het eerst signalen ('pings') opgevangen in de buurt van de plek waar de staart is teruggevonden. Vermoed wordt dat de signalen afkomstig zijn van de zwarte dozen, maar dat moet nog bevestigd worden door duikers die de dozen nu zoeken.

Volgens functionarissen zijn de dozen, die meer informatie kunnen leveren over de omstandigheden van de crash, mogelijk losgescheurd van de staart.

Geen overlevenden

Vlucht QZ8501 van AirAsia vloog op 28 december van het Indonesische Surabaya naar Singapore met 162 mensen aan boord toen het toestel in slechte weersomstandigheden van de radar verdween. Tot dusver zijn 48 lichamen geborgen. Reddingswerkers gaan ervan uit dat de meeste lichamen zich nog steeds bevinden in de romp van het vliegtuig, die nog niet gevonden is. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners