Petry geen lijsttrekker voor AfD in Duitse parlementsverkiezingen

Frauke Petry, voorzitster AfP. © REUTERS

Kan Alternative für Deutschland haar intrede maken in het Duitse parlement? Voorzitster Frauke Petry zal de lijst alvast niet afkeuren.

Frauke Petry, voorzitster van de rechtspopulistische partij AfD, is geen lijsttrekker voor haar partij bij de Duitse parlementsverkiezingen van 24 september. Dat heeft ze woensdag bekendgemaakt in een videoboodschap. Ze is ook niet beschikbaar als lid van een ’topteam’ waarmee AfD naar de stembusgang zou trekken.

Als motivatie zegt Petry dat het voor haar belangrijk is dat AfD onafhankelijk van personen over belangrijke inhoudelijke vraagstukken discussieert. Twee weken geleden zette ze een koers uit voor de partij die ze komend weekend ter stemming wil voorleggen op het partijcongres van AfD in Keulen. Petry pleit voor de ‘realpolitieke weg van een burgerlijke volkspartij.’

AfD werd in 2013 opgericht als eurokritische partij, maar onder de vleugels van Petry transformeerde ze tot een antimigrantenpartij. Door de vluchtelingencrisis had AfD lange tijd de wind in de zeilen, maar de laatste maanden is de partij er in de peilingen fel op achteruitgegaan. De laatste tijd ging ze ook gebukt onder intern geruzie. AfD is nu vertegenwoordigd in de regionale parlementen van 11 van de 16 deelstaten, en de hoop leeft dat ze na de verkiezingen van eind september haar intrede kan maken in het federale parlement.

Partner Content