Petitie voor nieuw brexit-referendum heeft ruim 3 miljoen handtekeningen

24/06/16 om 14:07 - Bijgewerkt op 26/06/16 om 13:48

Een petitie die oproept tot een tweede referendum over het Britse EU-lidmaatschap heeft al ruim 3 miljoen handtekeningen verzameld.

Petitie voor nieuw brexit-referendum heeft ruim 3 miljoen handtekeningen

© Reuters

De populariteit van de online petitie heeft de site al verschillende keren doen crashen, melden Britse media.

Vrijdag omstreeks 14 uur stond de teller op petition.parliament.uk op meer dan 116.000 handtekeningen.

Zondagmiddag zijn het er al meer dan 3 miljoen. De Britse regering antwoordt op alle petities die meer dan 10.000 handtekeningen halen. Als er meer dan 100.000 handtekeningen zijn, is het parlement bij wet verplicht zich erover te buigen.

De ondertekenaars voeren aan dat er een nieuwe volksraadpleging moet komen omdat bij een deelname van nog geen 75 procent geen van beide kampen minstens zestig procent van de stemmen heeft gehaald.

Addertje onder het gras

Er zitten wel enkele addertjes onder het gras. In de eerste plaats kan iedereen dat referendum ondertekenen, je moet gewoon aanduiden dat je de Britse nationaliteit hebt. Je kunt de petitie ook ondertekenen met een valse naam. En 3 miljoen handtekeningen zijn/lijken wel veel, maar e zijn dan ook 16.141.00 mensen die voor een EU-lidmaatschap gestemd hebben.

Volgens officiële gegevens nam ongeveer 72 procent van de Britten deel aan het referendum en sprak 52 procent zich voor een brexit uit. (KVDA/NSK))

Onze partners