Peter De Roover (N-VA) vraagt onderzoek naar sluiting Zaman

14/09/16 om 14:49 - Bijgewerkt om 14:49

Peter De Roover vindt dat België 'niet werkloos mag toekijken' wanneer een 'Belgische krant, met Belgische lezers en Belgische journalisten' door politieke druk van buitenaf moet stoppen met publiceren.

Peter De Roover (N-VA) vraagt onderzoek naar sluiting Zaman

N-VA-fractieleider Peter De Roover in de Commissie Terreur © Belga

Peter De Roover, N-VA-fractievoorzitter in de Kamer, zegt in Knack dat België 'niet werkloos mag toekijken en daarna overgaan tot de orde van de dag' wanneer een Belgische krant moet stoppen omwille van bedreigingen en politieke druk. Dat overkwam de edities van Zaman in België en Frankrijk.

'Het gaat hier om een Belgische krant, met Belgische abonnees en Belgische journalisten,' aldus De Roover. Hij ziet 'voldoende elementen om die zaak grondig uit te spitten'. En als de krant inderdaad moest stoppen vanwege die bedreigingen, dan is dat 'totaal onaanvaardbaar'.

De fractieleider van N-VA, die vindt dat de politiek reactie op de sluiting van Zaman feller had gemogen, heeft een viervoudige vraag ingediend bij premier Charles Michel (MR):

  1. Hebt u weet van bedreigingen aan het adres van lezers van deze krant en/of aanhoudingen in Turkije?
  2. Zal er een onderzoek worden gestart naar de stopzetting van de krant omwille van veiligheidsredenen?
  3. Zijn er stappen die genomen kunnen worden om deze mogelijke inmenging in binnenlandse aangelegenheden tegen te gaan?
  4. Op welke manier kunnen we vermijden dat kranten moeten worden stopgezet omwille van dreigementen?

Lees in Knack of in onze +zone de reportage over hoe Turkije zich - al lang voor Recep Tayyip Erdogan en zijn AKP - mengt in de zaken van de Turkse Belgen. Via actief gelobby, schimmige deals én met de medewerking van onze politie en justitie. 'Dat Turkije het leven van Turkse Belgen bepaalt, is geen Turks probleem. Het is een Belgisch probleem'

Onze partners