Peshmerga melden eerste successen in strijd om Mosoel

© AFP

Na de start van het langverwachte offensief op het IS-bolwerk Mosoel in het noorden van Irak hebben Koerdische Peshmerga-strijders eerste successen gemeld.

Naar eigen zeggen namen ze op ongeveer 40 kilometer ten oosten van Mosoel zeven dorpen in. Eerder hadden Iraakse veiligheidstroepen, met bescherming van de nacht, de grootschalige operatie opgestart om Mosoel te bevrijden van terreurorganisatie Islamitische Staat (IS).

De Amerikaanse regering noemde het offensief op Mosoel een “beslissend moment” in de strijd tegen IS. Hulporganisaties stellen echter dat meer dan een miljoen burgers in ernstig gevaar verkeren en eisen dat voor hen een veilige uitweg uit de stad wordt voorzien.

Mosoel is het laatste bolwerk van IS in Irak. In de stad en de omgeving zouden zich ongeveer 4.000 IS-strijders ophouden. De miljoenenstad valt sinds juni 2014 onder de controle van de extremisten. Vanuit Mosoel liep IS grote delen van het land onder de voet, maar intussen zag de groep vele gebieden weer verliezen.

In buurland Syrië heeft IS nog steeds een groot gebied in handen, maar ook daar staat de terreurorganisatie onder druk. Eenheden van het Iraakse leger en de politie hadden de voorbije weken en dagen in de omgeving van Mosoel hun posities ingenomen.

Bij het offensief krijgen ze de steun van Peshmerga-strijders, die echter de stad niet zullen binnendringen. Volgens mediaberichten maken zowat 30.000 strijders deel uit van de alliantie. De door de VS geleide internationale coalitie voert luchtaanvallen uit op IS.

Erdogan: ‘Ook Turkije zal deelnemen aan offensief’

Aan het offensief om Mosoel in Irak te heroveren op terreurgroep Islamitische Staat (IS) zal ook Turkije deelnemen. Volgens president Recep Tayyip Erdogan is er geen sprake van dat Turkije buiten het offensief blijft.

“We zullen deel uitmaken van de operatie, we zullen aan de tafel zitten”, aldus Erdogan tijdens een toespraak op televisie. “We hebben broeders in Mosoel: Arabieren, Turkmenen, Koerden, dat zijn onze broeders.”

Turkije hamert erop betrokken te worden in de operatie om Mosoel te heroveren. De Iraakse premier Haider al-Abadi kondigde dat offensief aan in de nacht van zondag op maandag. De betrekkingen tussen Ankara en Bagdad zijn de afgelopen dagen verslechterd. Turkije leek buiten de voorbereidingen voor het offensief op Mosoel te zijn gehouden. Vrijdag dreigde Erdogan nog met een “plan B” zou het Turkse leger niet betrokken worden bij het offensief.

Ankara is gekant tegen elke deelname aan het offensief van sjiitische milities of gewapende Koerdische groepen die banden hebben met de Koerdische Arbeidspartij (PKK). Turkije beschouwt die als “terroristisch”.

‘Humanitaire hulp wordt moeilijk’ (video)

Het is de grootste militaire operatie in Irak sinds de Amerikaanse inval in 2003. Vanochtend is de herovering ingezet van Mosul, de stad in Noord-Irak die geldt als de belangrijkste basis van IS. De bewoners dreigen tussen twee vuren terecht te komen.

Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen geeft in “Terzake” meer duiding vanuit Erbil, op ongeveer 80 km van Mosul. Ook hij geeft aan dat het momenteel onduidelijk is wat de bevolking van Mosoel nu zal doen.

(Belga/JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content