Persbus rijdt verkeerd: journalisten zien echte Noord-Korea

13/04/12 om 11:37 - Bijgewerkt om 11:37

Doordat een persbus de verkeerde straat inreed, hebben buitenlandse journalisten onverwacht een unieke blik kunnen werpen op het echte Noord-Korea.

Persbus rijdt verkeerd: journalisten zien echte Noord-Korea

© theatlanticwire.com

Journalisten die zijn uitgenodigd in Noord-Korea worden doorgaans enkel langs plaatsen geleid die het strenge regime aan de buitenwereld wil tonen. Maar dat liep gisteren in de hoofdstad Pyongyang dus even fout, zo meldt persagentschap Associated Press (AP).

Armoede en verval

De chauffeur van de persbus nam de verkeerde afslag en kwam terecht in een straat waar stof opwaaide, met diepe kuilen en vervallen betonnen appartementsgebouwen. Oude mensen sjokten op de stoep, aan een bushalte wachtten mannen in rolstoelen. Winkels hadden geen verlichting en zijwegen waren zo gehavend dat ze meer uit aarde dan uit asfalt bestonden.

"Misschien is dit de verkeerde weg", mompelde de Noord-Koreaanse begeleider van de journalisten. De inzittenden kregen een unieke kijk op de grimmige realiteit van armoede en verval, die Noord-Korea nauwkeurig verborgen houdt voor de buitenwereld.

Foto's Ze maakten van de gelegenheid gebruik om foto's te nemen, terwijl de bus rechtsomkeer maakte naar de officiële plaats van bestemming: een kraaknet en fel verlicht gebouw waar ex-dictator Kim Jong-il een van zijn laatste publieke optredens maakte.

"Ik hoop dat de aanwezige journalisten enkel over de absolute waarheid berichten," zei de begeleider met een trillende stem, "namelijk over hoezeer ons volk kameraad Kim jong-il mist."

AP merkt op dat er geen maatregelen werden genomen toen de bus verkeerd reed. De gemaakte foto's werden achteraf ook niet in beslag genomen.

Bekijk enkele foto's van AP.(KVDA)

Lees meer over:

Onze partners