Pentagon 'onderzoekt militaire opties in Libië'

28/01/16 om 09:02 - Bijgewerkt om 09:02

De Amerikaanse regering bevestigt dat ze nieuwe militaire actie in Libië overweegt, vier jaar na het omstreden luchtoffensief in het Noord-Afrikaanse land dat de val van dictator Muammar Khaddaffi bespoedigde.

Pentagon 'onderzoekt militaire opties in Libië'

Peter Cook © Belga Image

De woordvoerder van het Pentagon, Peter Cook, zegt dat de VS momenteel 'de militaire opties aan het onderzoeken zijn' om te voorkomen dat terreurgroepering Islamitische Staat (IS) een grotere bedreiging wordt. Eerder deze week schreef The Washington Post dat weldra het licht op groen zal worden gezet voor een offensief in Libië.

Op dit moment zijn de Amerikanen bezig in Libië lokale bondgenoten te zoeken om mee samen te werken met het oog op een 'beslissende' confrontatie met IS, meldt The Guardian.

Chaos

In Libië heerst sinds de val van dictator Muammar Khaddaffi in oktober 2011, bespoedigd door een luchtoffensief waaraan de VS deelnamen, een burgeroorlog. Talrijke gewapende groepen bestrijden er elkaar.

Twee regeringen claimen de leiding van het land voor zich: de internationaal erkende regering in het Oost-Libische Tobroek en de door islamisten gedomineerde in Tripoli. De jihadisten van IS maken gebruik van de chaos om op te rukken in het Noord-Afrikaanse land.

Nieuwe oorlog

In een interview op Knack.be voorspelde Midden-Oosten-kenner Koert Debeuf eind 2015 al dat de aandacht van IS naar Libië zou verplaatsen.

'Op 300 kilometer van Italië zullen ze hun nieuwe, zeer sterke en veel moeilijker te controleren uitvalsbasis installeren. Europa zal geen andere keuze hebben dan opnieuw ten oorlog te trekken in Libië.'

Lees meer over:

Onze partners