Pentagon legt onderzoek naar biologische wapens stil na problemen met pestbacterie

. © REUTERS

Op 2 september heeft het Amerikaans ministerie van Defensie alle onderzoek naar biologische wapens stopgezet, nadat stalen van de pestbacterie verkeerd gelabeld en mogelijk onveilig getransporteerd werden. Eerder hadden labo’s al ‘per ongeluk’ actieve stalen van antrax verstuurd.

Dat meldt USA Today en het is intussen officieel bevestigd.

Het Pentagon is een onderzoek gestart naar de labeling en verspreiding van behalve de pestbacterie misschien ook het encefalitis-virus (dat hersenontsteking veroorzaakt, red.) door militaire laboratoria in de VS. Eerder dit jaar was er nog commotie ontstaan nadat een labo per ongeluk een aantal actieve antrax-stalen had verstuurd naar andere Amerikaanse laboratoria en ook naar Zuid-Korea en Australië.

Volgens het Pentagon is er met de pestbacteriën “nooit gevaar” geweest voor de volksgezondheid, maar “dat betekent niet dat we niet zullen proberen om de onderste steen boven te halen”, aldus woordvoerder Peter Cook, die toegaf dat het onderzoeksprogramma “duidelijk problemen kende”. Het stilleggen van alle onderzoek is gebeurd uit “overdadige voorzichtigheid”.

10 jaar onzorgvuldig

Vorige week werden de negen laboratoria, waar onderzoek wordt verricht naar biologische wapens en bioterreur, gesloten. Dat gebeurde nadat bij een inspectie van een militair labo in de staat Maryland was gebleken dat er behalve antrax-stalen ook “een vorm van de pest” werd bewaard in een diepvriezer buiten de beveiligde zone. Het materiaal werd volgens USA Today als “dood” gelabeld terwijl het om actieve bacteriën ging. Het kan bovendien “nog niet worden uitgesloten” dat het materiaal ook zonder de nodige veiligheidsmaatregelen verstuurd is. Volgens de eerste onderzoeksresultaten, aldus de woordvoerder van Defensie, gaat het niet om de meest besmettelijke vorm van pest. (de meest gevaarlijke vorm, aldus USA Today, laat 93 procent van de besmetten dood achter)

Bij het onderzoek naar het actieve antrax dat in mei verkeerdelijk als “niet-actief” was verstuurd, is intussen gebleken dat het militair labo in de staat Utah, dat aan de basis lag van die “fout”, gedurende 10 jaar onzorgvuldig met antrax is omgegaan.

De Centers for Disease Control and Prevention (CDC), de gezondheidsinspectiediensten, hebben ook vragen naar de stockering in de militaire labo’s van twee vormen van het encifalitis-virus, meldt USA Today nog.

(RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content