Pentagon bespaart niet

Het budget van het Pentagon is goed voor 40 procent van de wereldwijde militaire uitgaven en de Amerikaanse staatsschuld is navenant. Toch bespaart de Amerikaanse Defensie niet.

Het Pentagon, dat al maanden pretendeert op dieet te zullen gaan, heeft zijn begroting voor (het fiscale jaar) 2013 voorgesteld: een budget dat alle pijnlijke besparingen ontwijkt.

De begroting valt lager uit dankzij het einde van de bezetting van Irak en het verminderen van de bezettingsmacht in Afghanistan. Vreemd genoeg wordt in de begroting nog steeds drie miljard dollar gevraagd voor “activiteiten” in Irak, hoewel de VS daar officieel niet meer aanwezig zijn.

Aan defensie wordt niet getornd

Ondanks de aangekondigde buikriem is het Pentagonbudget nog steeds goed voor meer dan 40 procent van de wereldwijde militaire uitgaven. Toch is niet uitgesloten dat het begrotingsontwerp in de vuilbak verdwijnt wegens al te grote onenigheid in het Congres. Komt daarbij dat 2012 een verkiezingsjaar is, en dat het politiek moeilijk ligt om aan Defensie te tornen.

600 miljard dollar besparen

Struikelblok dreigt een wet te zijn die het Congres zelf, vorig jaar, heeft goedgekeurd. Die wet stipuleert dat de volgende tien jaar met een soort budgettaire mingroei zo’n 600 miljard dollar moet bespaard worden op Defensie. Op 2 januari 2013 wordt die zogenaamde “sequestration” automatisch van kracht.

Bedoeling is dat door een punt te zetten achter een decennium van stijgende militaire uitgaven geld kan aangewend worden om het astronomische overheidstekort in de VS aan te pakken.

Nieuwe defensiestrategie

Defensieminister Leon Panetta vindt besparingen plots niet meer zo’n goed idee; de voorbije weken werkte hij een nieuwe “defensiestrategie” uit met de focus op de regio Azië-Stille Oceaan (tegen China) en het olierijke Midden-Oosten.

Defensiebudget zal stijgen

Uiteindelijk zal de begroting voor het Pentagon, ontdaan van de retoriek, de volgende vijf jaar lichtjes blijven stijgen om in 2017 567,3 miljard dollar te bedragen. Voor 2013 vraagt Defensie 525,4 miljard dollar, wat amper 0,1 procent minder is dan de begroting voor 2012. Wat wel daalt is de oorlogskas, die overigens niet in de basisbegroting is opgenomen: die daalt van 115,1 tot 88,5 miljard dollar.

Geen enkel bewapeningsprogramma geschrapt

De uitgaven weerspiegelen de nieuwe strategische prioriteiten van de VS: 10,4 miljard voor de Special Forces, 3,8 miljard voor nieuwe drones, 3,4 miljard voor cyberdefensie, 9,7 miljard voor het raketschild en 8 miljard voor ruimtevaart. Geen enkel groot bewapeningsprogramma wordt geschrapt, hooguit worden enkele programma’s (zoals de F-35) wat afgeslankt. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content