Pentagon: 'Aantal buitenlandse jihadisten dat IS vervoegt, daalt drastisch'

26/04/16 om 21:46 - Bijgewerkt om 20:50

Het aantal buitenlandse jihadisten dat naar Irak en Syrië trekt om er de terreurgroep Islamitische Staat (IS) te vervoegen, is sinds zowat een jaar zwaar in dalende lijn. Dat zegt de Amerikaanse generaal Peter Gersten.

Pentagon: 'Aantal buitenlandse jihadisten dat IS vervoegt, daalt drastisch'

© Belga Image

Peter Gersten is vicecommandant voor de strijd tegen IS-strijders in Irak en Syrië. Volgens hem kreeg IS tot een jaar geleden er maandelijks zowat 1.500 tot 2.000 strijders bij; nu is dat aantal 'volgens onze schattingen' gedaald tot 200.

Voor die daling klopt de generaal vooral op eigen borst: de internationale coalitie, geleid door de VS, is immers de geldstromen van IS aan het droogleggen. Volgens Gersten gaat ook het moreel van de jihadisten bergaf door de aanvallen van de coalitie en doordat de lonen uitblijven - veel jihadisten zijn eigenlijk ideologisch geradicaliseerde huurlingen.

Vorige week had FBI-directeur James Coney al gezegd dat het aantal mensen dat de VS wil verlaten om IS te vervoegen, al negen maanden op rij daalt. Hij noemde een paar redenen, naast de nederlagen van de groep op het slagveld, zoals de wegebbende hype die rond de terreurgroep hing, de gevangenisstraffen voor leden en aanhangers en het besef van hoe hels het leven op IS-grondgebied wel is.

Hoeveel strijders IS momenteel nog telt, weet de Amerikaan niet. Washington schat het aantal op 20.000 tot 31.500. Het State Department meldde enkele dagen geleden dat het ledenbestand van IS een historisch dieptepunt heeft bereikt. (Belga/KVDA)

Onze partners