Peiling: 'Obama haalt Ohio en Florida binnen'

03/11/12 om 16:28 - Bijgewerkt om 16:28

Peiling: 'Obama haalt Ohio en Florida binnen'

© Reuters

Drie dagen voor de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten staat zittend president Barack Obama op voorsprong in de beslissende staten Ohio en Florida. Dat blijkt uit een peiling van NBC en The Wall Street Journal.

Volgens de peiling blijkt dat de voorsprong van Obama op rivaal Mitt Romney in Ohio het grootst is. De Democraat krijgt daar 51 procent van de stemmen tegenover 45 procent voor de Republikein. Een stuk spannender is het in die andere 'swing state', Florida. Daar legt Romney het met 47 procent nipt af tegen Obama die 49 procent van de stemmen krijgt.

Sandy

Mogelijk heeft de president kunnen profiteren van zijn imago als hulpverlenende president in zijn optreden bij de slachtofferhulp na de storm Sandy die over de oostkust van Amerika raasde. Maar omdat op sommige plaatsen de hulp nog niet is aangekomen en op veel plekken de stroom nog altijd is afgesloten, kunnen de gevolgen van Sandy zich ook tegen de president gaan keren.

Campagne focust op 'swing states'

De campagne van de twee presidentskandidaten richt zich de laatste dagen op de beslissende staten. Naast Florida en Ohio staan voor Obama Wisconsin, Iowa en Virginia op het programma. Ook Romney gaat naar Iowa en zal daarnaast Colorado bezoeken.

Werkloosheid

Belangrijk strijdpunt is de werkloosheid in de Verenigde Staten. Die steeg in oktober naar 7,9 procent maar daar tegenover kwamen er wel 171.000 banen bij. Obama zei in Ohio dat de cijfers aantonen dat de Verenigde Staten op de weg terug zijn uit de crisis.

Romney verkondigde op zijn beurt precies het tegenovergestelde. Volgens de Republikein stort de huidige president de Amerikanen weer terug de recessie in.

Tot vier uur wachttijd voor stemkantoren in Florida

Wie in Florida reeds voor de verkiezingsdag van 6 november zijn stem wil afgeven, moet veel tijd en geduld oefenen. Vooral in het zuiden van de felomstreden staat vormden zich de afgelopen dagen lange wachtrijen voor vele verkiezingsbureaus. De wachttijden bedroegen vaak twee tot vier uur, zoals onder andere de nieuwszender ABC meldde.

De stemlokalen in Florida zijn sinds acht dagen geopend. De kiezers hebben nog tot zaterdagavond de mogelijkheid om hun stem persoonlijk af te geven, daarna zijn de kiesbureaus tot 6 november weer gesloten. Florida heeft traditioneel een hoog aandeel vroege kiezers. Zo wordt geschat dat deze keer -stemmers per brief inbegrepen- 40 procent van alle kiezers hun stem voortijdig afgeven. Bij voorafgaande stembeurten mochten vroege kiezers reeds 14 dagen voor de eigenlijke verkiezingen hun stem afgeven. De huidige Republikeinse gouverneur Rick Scott heeft die periode echter tot acht dagen beperkt.

Critici zien daarin een poging, kiezers af te houden van te stemmen. De ervaring leert dat vroege stemmers meer voor Democraten kiezen dan voor de Republikeinen. Scott heeft evenwel ondanks de lange wachtrijen de vraag naar de verlenging met een dag van de vroege kiesperiode afgewezen. (Belga/Elsevier/SvdL/SD)

Onze partners