Pegidabetoging in Dresden eindigt in gevechten in vluchtelingenkamp

03/03/15 om 03:53 - Bijgewerkt om 07:19

De Pegidabetoging in Dresden is geëindigd in een gevecht in een kamp opgericht door tegenstanders van Pegida en vluchtelingen. Er werd vuurwerk gegooid. De politie moest tussenbeide komen.

Pegidabetoging in Dresden eindigt in gevechten in vluchtelingenkamp

© BELGA

Betoging loopt uit de hand

Deze maandagbijeenkomst in Dresden van Pegida is aan het einde uit de hand gelopen, zo schrijft NOS.

Tientallen 'vermoedelijke rechts-extremisten' vielen een protestkamp aan. Dat kamp werd eerder deze week opgericht door anti-Pegidademonstranten en vluchtelingen.

Een hondertal Pegidabetogers had zich aan het kamp verzameld, waar ze 'luidkeels' de ontruiming van het kamp eisten. Volgens NOS viel de kreet 'Ausländer raus' ('Buitenalnders buiten') te horen.

Toen enkele tientallen betogers probeerden het kamp binnen te dringen, kwam het tot een handgemeen. Er werd vuurwerk gegooid in het kamp. De politie te paard moets tussenbeide komen om de groepen te scheiden.

Opnieuw meer betogers

De meest recente maandagbetoging van de 'Patriottische Europeanen tegen de Islamisering van het Avondland', de 17de al sinds oktober, kwam niet in de buurt van het recordaantal van 25.000 manifestanten dat op 12 januari werd opgetekend, maar deed niettemin een pak beter dan de manifestatie van 9 februari, die met een opkomst van 2.000 deelnemers een dieptepunt betekende voor de islamofobe beweging. Dat blijkt uit cijfers van de politie die door Duitse media worden aangehaald.

Op 16 februari kwamen opnieuw 4.000 mensen opdagen, een week later waren dat er al 5.000.

Onenigheid in eigen rangen

Lutz Bachmann, een van de organisatoren van PEGIDA.

Lutz Bachmann, een van de organisatoren van PEGIDA. © BELGAIMAGE

Pegida, dat eind oktober 2014 in Dresden ontstond, kende aanvankelijk week na week een groeiend succes en breidde vervolgens uit naar andere Duitse steden en naar het buitenland. Strubbelingen en onenigheid in eigen rangen - die leidden tot het aftreden eind januari van de leider van de beweging Lutz Bachmann en daaropvolgend het ontslag van vijf andere verantwoordelijken - zorgden ervoor dat de aanhang sterk afkalfde. Bachmann bleef na zijn optreden overigens prominent aanwezig in de beweging, en werd enkele dagen geleden opnieuw in het directiecomité opgenomen.

Bescheiden opkomst voor Pegida in Antwerpen

Op het Hendrik Conscienceplein in Antwerpen daagden gisteren ondanks een verbod ruim 200 personen op voor de anti-islambetoging van Pegida Vlaanderen. Ze werden meteen omsingeld door de politie, werden bij hun vertrek geïdentificeerd. 227 betogers zullen een GAS-boete ontvangen, 12 werden opgepakt.

Bekijk meer video's van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

(Belga/RR/SD)

Lees meer over:

Onze partners