Peeters en Rutte samen op missie naar Texas

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) en zijn Nederlandse collega Mark Rutte (VVD) gaan voor de eerste keer samen op handelsmissie naar de VS. De focus ligt voornamelijk op havengebonden activiteiten.

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) en de Nederlandse minister-president Mark Rutte leiden van 7 tot en met 9 juli een handelsmissie naar Houston, in de Amerikaanse staat Texas. De focus van deze allereerste gemeenschappelijke Vlaams-Nederlandse zending ligt voornamelijk op havengebonden activiteiten (olie en gas, chemie, logistiek en slimme energienetten).

Ruim negentig bedrijven vergezellen de beide regeringsleiders, net als Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V) en de Nederlandse minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD).

Texas is economisch gezien de op een na belangrijkste staat in de Verenigde Staten, na Californië. De zuidelijke staat, dertien keer groter dan Nederland en Vlaanderen samen, is goed voor 9 procent van het Amerikaanse bruto binnenlands product.

Ook voor Vlaanderen en Nederland is de “Lone Star State” een erg belangrijke economische partner. “De wederzijdse handel tussen de Nederlands-Vlaamse deltaregio en Texas bedroeg in 2012 circa 15 miljard dollar. De economische samenwerking levert tienduizenden banen op aan beide zijden van de Atlantische Oceaan”, staat in een persbericht van de Nederlandse minister-president.

Volledig gemeenschappelijk programma

“De Vlaams-Nederlandse delta is de toegangspoort tot Europa”, voegt Kris Peeters toe. “Op het gebied van havens, logistiek en innovatie liggen er uitstekende kansen in Texas voor het Nederlandse en Vlaamse bedrijfsleven.”

Peeters en Rutte hebben een volledig gemeenschappelijk programma. Dat geldt ook voor de ministers Crevits en Schultz. Op de agenda staan onder meer bedrijfsbezoeken, seminaries, contacten met politieke verantwoordelijken, en een “trade and investment dinner” waar “diverse contracten en overeenkomsten worden ondertekend”.

Er zijn ook ontmoetingen gepland met de minister van Buitenlandse Zaken van Texas, John Steen, en de burgemeester van Houston, Annise Parker.

Oorspronkelijke bestemming Zuid-Afrika

Met 6 miljoen inwoners is Houston de op vier na grootste stad van de VS. Er zijn in de regio (Greater Houston area) 585 Belgen geregistreerd, voornamelijk Vlamingen. Vlaamse bedrijven als Katoen Natie, Exmar, Tessenderlo Group en Cartamundi zijn in Houston actief. De belangrijkste Texaanse investeerders in Vlaanderen zijn ExxonMobil, Dean Foods (dat in 2009 Alpro kocht van Vandemoortele) en Chevron Philips Chemical.

De eerste gezamenlijke handelsmissie vloeit voort uit een ontmoeting tussen Peeters en Rutte in april 2011. Ze spraken toen af om Vlaanderen en Nederland als deltaregio meer als één economische regio in de wereld te profileren. De havens van Antwerpen en Rotterdam zijn wel concurrenten, maar die concurrentie mag een gezamenlijke profilering niet in de weg staan, klonk het toen. “Slimme concurrentie”, stelde Peeters.

Het was oorspronkelijk de bedoeling om dit jaar samen naar Zuid-Afrika te gaan, maar de voorgestelde data bleken niet te passen voor de plaatselijke autoriteiten.

Amnesty International: ‘Doodstraf ter sprake brengen’

Kris Peeters en Mark Rutte moeten tijdens hun handelsmissie in Texas de doodstraf ter sprake brengen. Dat zeggen de Vlaamse en Nederlandse afdeling van mensenrechtenorganisatie Amnesty International.

De Amerikaanse staat rondde een tiental dagen geleden de kaap van 500 executies sinds de herinvoering van de doodstraf in 1976. In heel de Verenigde Staten werden sindsdien 1.337 executies uitgevoerd. Texas, de “capital of capital punishment”, is dus goed voor meer dan een derde van het totaal.

‘Gebrekkige juridische procedures’

“Wereldwijde afschaffing van de doodstraf is een doelstelling van het Nederlandse, Vlaamse en het Europese mensenrechten- en buitenlandbeleid. Om dit geloofwaardig uit te dragen, mag dit onderwerp tijdens het bezoek aan Texas dan ook niet onbesproken blijven”, aldus Amnesty op haar website.

Behalve de vele executies in de staat, vallen ook de groepen op die de doodstraf krijgen, luidt het nog. “Zo worden onder meer jongvolwassen daders, mensen met verstandelijke beperkingen en mensen met ernstige psychische stoornissen ter dood veroordeeld en geëxecuteerd, vaak na gebrekkige juridische procedures en na een verblijf van jaren (soms decennia) op death row”, klinkt het. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content