Paxshift: Katholieke Kerk verzet zich tegen onroerende voorheffing

26/07/15 om 11:37 - Bijgewerkt om 11:37

Bron: Knack

De Italiaanse katholieke kerk heeft een heilige oorlog ontketend tegen het besluit van een hoge rechtbank, die haar verplicht onroerende voorheffing te betalen.

Paxshift: Katholieke Kerk verzet zich tegen onroerende voorheffing

© REUTERS

Tot nu toe was de kerkgemeenschap vrijgesteld van onroerende voorheffingen. De zaak was ingediend door de stad Livorno, die wil dat private scholen - in Italië nagenoeg synoniem met katholieke scholen - belasting betalen, gezien de lucratieve activiteiten van die scholen.

Het vonnis is "ideologisch, gevaarlijk en ongerijmd", oordeelde de secretaris-generaal van de Italiaanse bisschoppenconferentie CEI, monseigneur Nunzio Galantino. "Het komt er op neer dat een charitatieve instelling wordt gelijkgesteld met een restaurant".

Dreiging voor private scholen

Volgens Galantino dreigen door het vonnis private scholen gesloten te worden, terwijl die "de staat nochtans 6,5 miljard euro uitsparen". Italië telt ongeveer 13.600 privéscholen, waarvan 8.700 van katholieke signatuur - goed voor 1,3 miljoen leerlingen van het Kruis.

In wat een nieuwe aflevering van Don Camillo versus Peppone lijkt, maakte Arturo Sotto van de linkse radicalen een geheel andere analyse. Het vonnis "maakt een einde aan een uit de Middeleeuwen stammend privilege."

De Italiaanse pers vermoedt dat de regering het rechterlijke vonnis middels een decreet van een stokje in het wiel zal voorzien. De meerderheid van de afgevaardigden is immers nog steeds godvruchtig en van katholieken huize. (Belga/NS)

Lees meer over:

Onze partners