Pauselijk conclaaf: Zwarte rook na eerste stemming

© Reuters

De kardinalen zijn er nog niet in geslaagd een nieuwe paus te kiezen. Er is zwarte rook uit de schoorsteen van de Sixtijnse kapel in het Vaticaan gekomen.

Omstreeks 19.40 uur kwam zwarte rook tevoorschijn uit de geïmproviseeerde schoorsteen. Dit betekent dat de 115 stemgerechtigde kardinalen nog geen nieuwe paus als opvolger voor Benedictus XVI hebben kunnen kiezen.

Vanaf woensdag zijn er per dag vier stemmingen, twee in de loop van de ochtend en twee in de namiddag totdat een kandidaat 77 stemmen of een tweederde meerderheid heeft gekregen. Na elke stemronde worden de stembriefjes verbrand.

Op het Sint-Pietersplein zag het zwart van het volk voor de eerste dag van het 75ste conclaaf.

‘Iedereen buiten’
115 stemgerechtigde kardinalen bevinden zich in de Sixtijnse kapel om zich in het geheim te beraden over een opvolger voor Benedictus XVI die op 28 februari is afgetreden.

Dit gebeurde nadat aan het adres van iedereen die niet-stemgerechtigd was, plechtig “extra omnes” (“iedereen buiten”) was geroepen en de stemgerechtigde kardinalen zichzelf in de Sixtijnse kapel hadden opgesloten. Ceremoniemeester mgr Guido Marini sloot om 17.31 uur van binnenuit de zware poorten.

De kardinalen zworen collectief hun beraad geheim te houden. Allen samen spaken ze de formule in het Latijn uit, voorgelezen door kardinaal Giovanni Battista Re. Daarna legden zij elk afzonderlijk met de hand op de bijbel de eed af.

Rituelen uit de middeleeuwen
Het geheim conclaaf, doordrenkt met rituelen en gebed, is een proces dat dateert uit de middeleeuwen. Bij alle toegangen van de Sixtijnse kapel zijn nog tot het einde van het conclaaf bewakers opgesteld, weet KerkNet.

Het Vaticaan heeft ook hightechmaatregelen om geheimhouding te waarborgen in de 21ste eeuw, met inbegrip van storingapparaten om afluisteren te voorkomen, vult RKNieuws.net aan.

De gemiddelde lengte van de laatste negen conclaven was iets meer dan drie dagen. Waarnemers gaan ervan uit dat dit ook nu het geval zal zijn. Het is sinds 1831 geleden dat er meer dan 5 dagen nodig waren om een nieuwe paus te verkiezen.

Benedictus XVI volgt het conclaaf “in gebed”
Emeritus paus Benedictus XVI volgt de verkiezing van zijn opvolger in gebed. Benedictus is “met ons, rustig maar ten diepste verbonden en geheel bewust met ons allen in gebed”, aldus woordvoerder Federico Lombardi van het Vaticaan.

Benedictus ging op de dag van zijn vertrek naar het pauselijk zomerverbijf in Castel Gandolfo nabij Rome. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content