Paus weigert gelddonatie van Argentijnse president vanwege getal '666'

15/06/16 om 08:20 - Bijgewerkt om 09:08

'Ik hou niet van de 666', zo zei paus Franciscus over een geldbedrag dat werd gedoneerd aan een pauselijk goed doel.

Paus weigert gelddonatie van Argentijnse president vanwege getal '666'

Paus Franciscus tijdens de nachtmis © REUTERS

De relatie tussen de twee machtigste Argentijnen loopt al niet zo lekker, maar nu heeft paus Franciscus ook nog eens een aanzienlijk geldbedrag voor een goed doel van de Argentijnse president Mauricio Macri geweigerd. De gift was bedoeld voor Scholas Occurentes, een educatief fonds dat door de paus gesteund wordt.

Naast de bezorgdheden over de mogelijke politieke bijbedoelingen van de donatie, bevatte een brief van de paus aan een Scholas Occurentes volgens ook het naschrift: 'Ik hou niet van de 666.' Dat schrijft de Vatican Insider van de Italiaanse krant La Stampa.

Getal van het Beest

De gift bestaat inderdaad uit een opmerkelijk bedrag: 16.666.000 Argentijnse pesos, zo'n 1 miljoen euro. Dat getal bevat de cijfercombinatie '666', het voor veel mensen met bijgeloof 'Getal van het Beest', dat op de Antichrist zou duiden.

Het is geen geheim dat Macri en de paus, die vroeger respectievelijk burgemeester en aartsbisschop van Buenos Aires waren, er verschillende politieke standpunten op na houden, meer bepaald over de besparingsmaatregelen die de centrumrechtse Macri heeft ingevoerd om de inflatie tegen te gaan. De kerkvader vindt dat de overheid meer moet inzetten op het bestrijden van de armoede. De paus heeft zich ook ooit uitgesproken tegen wat hij beschouwt als sweatshops in Argentinië, waarvan sommige worden gelinkt met zakenbelangen van de echtgenote van Macri.

In februari bracht Macri een bezoek aan de paus in het Vaticaan, dat toen omschreven werd als 'ijzig'. (TE)

Onze partners