Paus: 'Vrede op aarde is dagelijkse verplichting'

25/12/13 om 15:36 - Bijgewerkt om 15:37

Paus Franciscus sprak zijn allereerste kerstboodschap uit op het Sint-Pietersplein in Rome en pleitte voor vrede in onder meer Syrië, de Centraal-Afrikaanse Republiek en Zuid-Soedan.

Paus: 'Vrede op aarde is dagelijkse verplichting'

Paus Franciscus © AFP

Voor de tienduizenden aanwezigen gaf paus Franciscus de traditionele zegen 'Urbi et orbi', de stad en de wereld, en riep hij op tot vrede wereldwijd, "voor de kinderen en de ouderen, voor de jongeren en de families, voor de armen en de mensen aan de rand van de maatschappij".

De kerkvorst riep in zijn kerstboodschap op tot dialoog en solidariteit wereldwijd, en pleitte voor een einde van het geweld in Syrië, de Centraal-Afrikaanse Republiek en Zuid-Soedan. "De laatste tijd zijn er te veel levens verwoest door het conflict in Syrië, waar haat en wraak aangewakkerd worden." De conflictpartijen moeten alle geweld beëindigen en de hulporganisaties volledige toegang verlenen.

Geen holle woorden

De paus waarschuwde voor holle woorden op deze kerstdag: 'Echte vrede is geen evenwicht van tegenstrijdige krachten. Het is geen 'façade' die conflicten en verdeeldheid verdoezelt. Vrede vraagt een dagelijkse verplichting', aldus de paus.

Verder hekelde hij het geweld tegen burgers in Nigeria en haalde hij het lot van de ontheemden in Congo en de Hoorn van Afrika aan. Franciscus veroordeelde ook met klem de inzet van kindsoldaten "die van hun kindsheid beroofd worden", en wees op de vele kinderen die sterven in conflicten.

Paus Franciscus had ten slotte een boodschap voor alle vluchtelingen wereldwijd. Hij veroordeelde de mensenhandel alsook de willekeurige uitbuiting van de planeet uit begeerte en hebzucht. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners