Paus vindt huiszoekingen betreurenswaardig

25/06/10 om 17:32 - Bijgewerkt om 17:32

Eerder had het Vaticaan de 'grafschennis' in de Sint-Romboutskathedraal gehekeld.

Het Vaticaan is verontwaardigd over de manier waarop de huiszoeking in de Mechelse Sint-Romboutskathedraal is uitgevoerd. Zondag liet paus Benedictus weten dat hij de huiszoekingen in het aartsbisschoppelijk paleis in Mechelen en in de kathedraal betreurenswaardig vindt.

Dat schrijft de paus in een brief aan aartsbisschop André Léonard. In de brief spreekt Benedictus zijn steun en solidariteit uit 'in deze droevige tijden waarin op een verrassende en betreurenswaardige manier huiszoekingen zijn verricht in onder meer de kathedraal van
Mechelen en de lokalen waar de Belgische bisschoppen in algemene vergadering bijeen waren'.

Eerder had kardinaal Tarsicio Bertone, de nummer twee van het Vaticaan, al fel uitgehaald naar de huiszoekingen. Hij noemde ze erger dat wat onder de oude communistische regimes gebeurde.

'Grafschennis'

Afgelopen vrijdag had het Vaticaan al de huiszoeking in de Mechelse Sint-Romboutskathedraal gehekeld.

Daarbij werd het graf van kardinaal Désiré-Joseph Mercier deels geopend.

In de verklaring van het Vaticaan is daar geen sprake van, maar wel van twee andere graven: die van de kardinalen Jozef-Ernest Van Roey en Leon-Joseph Suenens.

In die graven zouden gaten geboord zijn om daarna met camera's te kunnen kijken of er verborgen documenten in lagen.

In een mededeling spreekt het staatssecretariaat van het Vaticaan ook zijn afkeur uit voor 'de schending van de vertrouwelijkheid waar de slachtoffers recht op hebben', een verwijzing naar de dossiers die in beslag werden genomen bij de commissie die seksueel misbruik bij de katholieke kerk onderzoekt.

Het Vaticaan veroordeelt tegelijk het misbruik van minderjarigen door leden van de kerk.

Volgens het Vaticaan werden die opmerkingen overgemaakt aan de Belgische ambassadeur bij de Heilige Stoel.

Onze partners