Paus verandert de wetten van het conclaaf

25/02/13 om 13:53 - Bijgewerkt om 13:53

Enkele dagen voor zijn abdicatie heeft paus Benedictus XVI de grondwet van het Vaticaan gewijzigd door de regelgeving voor het conclaaf te wijzigen.

Paus verandert de wetten van het conclaaf

© Reuters

Tot nu toe moesten er ten vroegste vijftien dagen en ten laatste twintig dagen na het einde van het pontificaat zijn verlopen vooraleer de kardinalen in conclaaf konden bijeenkomen om een nieuwe paus te kiezen.

Conclaaf mag vervroegd worden

De huidige paus, Benedictus XVI, treedt donderdag vervroegd af, wat een grote zeldzaamheid in de geschiedenis van de katholieke kerk is. Hij heeft nu een decreet uitgevaardigd waarin staat: "Ik laat het college van kardinalen de mogelijkheid de start van het conclaaf te vervroegen indien alle stemgerechtigde kardinalen aanwezig zijn."

Tevens hebben volgens deze "motu proprio" de kardinalen de mogelijkheid omwille van zwaarwichtige redenen het beraad uit te stellen.

Eed van geheimhouding

De Duitse kerkleider bereidde ook een eed van geheimhouding voor over wat er binnen het conclaaf gebeurt. De stafleden van de kardinalen zullen geheimhouding moeten zweren op straffe van excommunicatie. (Belga/TE)

Onze partners