Paus roept op tot actie tegen seksueel misbruik in de kerk

05/04/13 om 16:16 - Bijgewerkt om 16:16

Paus Franciscus heeft zich voor het eerst publiekelijk uitgesproken over seksueel misbruik binnen de katholieke kerk.

Paus roept op tot actie tegen seksueel misbruik in de kerk

© Reuters

De paus roept op tot een 'daadkrachtig optreden' om het seksueel misbruik van minderjarigen door pedofiele priesters uit de katholieke kerk te bannen. Volgens een mededeling van het Vaticaan heeft de paus er bij aartsbisschop Gerhard Müller op aangedrongen dat de daders gestraft worden en dat alle middelen worden ingezet om minderjarigen te helpen en te beschermen.

Müller is het hoofd van de Congregatie voor de Geloofsleer, de waakhond die het seksueel misbruik binnen de kerk aanpakt en de daders moet vervolgen.

Geloofwaardigheid

Het was de eerste publiekelijke verklaring van de Argentijn, die op 13 maart werd verkozen, over seksueel misbruik in de rooms-katholieke kerk. Volgens de paus is de strijd tegen seksueel misbruik, dat schandalen veroorzaakte in Europa, de Verenigde Staten en Australië, belangrijk voor de geloofwaardigheid van de kerk.

Franciscus verzekerde dat hij in zijn gebeden bijzondere aandacht had voor de slachtoffers van seksueel misbruik.

Zijn voorganger, paus Benedictus XVI, beloofde bij zijn verkiezing dat hij de katholieke kerk van het seksueel misbruik zou verlossen, maar volgens critici zou hij zelf het misbruik uit het verleden hebben toegedekt.

Richtlijnen

De pedofilieschandalen in de katholieke kerk kwamen in 2002 aan het licht toen de media berichtte hoe de kerk in het Amerikaanse Boston systematisch gevallen van misbruik in de doofpot probeerde te stoppen en hoe schuldige priesters niet werden vervolgd.

Sindsdien heeft de Congregatie voor de Geloofsleer aan alle bisschoppen in de wereld een omzendbrief gestuurd met richtlijnen die men moet volgen bij het behandelen van pedofilieschandalen en het voorkomen van nieuwe gevallen. (TE)

Onze partners