Paus pleit voor open samenleving in Cuba

27/03/12 om 10:18 - Bijgewerkt om 10:18

Paus Benedictus XVI roept de Cubanen op om een "hernieuwde en open samenleving" te bouwen.

Paus pleit voor open samenleving in Cuba

© Reuters

De paus zei dat tijdens de eerste dag van zijn bezoek aan het communistische land. Naar schatting honderdduizend mensen verzamelden op het Antonio Macedo plein in Santiago voor een openluchtmisviering.

"Ik roep jullie op om jullie geloof nieuw leven in te blazen, dat jullie mogen leven in Christus en voor Christus, en gewapend met vrede, vergeving en begrip, dat jullie mogen streven naar een hernieuwde en open samenleving, een betere samenleving, een meer menswaardige, die de goedheid van God beter weerspiegelt", zei de paus tijdens de viering.

Kort voor de misviering zorgde een man nog voor opschudding, toen hij zich een weg wilde banen naar het altaar. De man werd tegengehouden door veiligheidspersoneel en riep "weg met het communisme!" toen hij door de agenten weggebracht werd. De man werd door een aantal aanwezigen nog aangevallen.

De paus bezoekt Cuba nog tot woensdag, ter gelegenheid van de vierhonderdste verjaardag van de ontdekking van het wonderbaarlijke Mariabeeld van Virgen de la Caridad van Cobre. Het bezoek vindt plaats op uitnodiging van de Cubaanse regering en de bisschoppen. De kerkleider wil met zijn pastoraal bezoek een impuls geven aan de katholieke Kerk in Cuba.

Beperkte aandacht voor pausbezoek

De paus werd op de luchthaven verwelkomd door de Cubaanse president Raul Castro en aartsbisschop Jaime Ortega y Alamino van Havana.

Volgens Radio Vaticaan valt in Havana en elders waar de paus op bezoek komt nauwelijks iets te merken van het pausbezoek. In Cubaanse media was de voorbije dagen wel aandacht voor de komst van de kerkleider. In het dagblad Granma, de spreekbuis van het Centraal Comité van de Cubaanse CP, verschenen vier artikels over het pausbezoek. De kritiek van de paus op het marxisme kwam er nauwelijks aan bod. Granma onderstreepte wel dat het land de paus met respect en gastvrij zal onthalen en vestigde ruim de aandacht op de oproep van het Vaticaan om het embargo tegen Cuba op te heffen.

Cubaanse gelovigen krijgen van de overheid twee dagen vrijaf om de vieringen met de paus bij te wonen.

In tientallen kerken en parochiecentra in Miami en elders bij Cubaanse bannelingen zijn de belangrijkste gebeurtenissen met de paus in Cuba op grote tv-schermen te volgen. Een delegatie van Cubaanse bannelingen kreeg toestemming om voor het pausbezoek naar Cuba te reizen. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners