Paus noemt migratie 'verrijking' en ontvangt kindertekening tegen uitzetting illegalen

23/09/15 om 23:45 - Bijgewerkt op 24/09/15 om 04:50

In zijn toespraak tot de Amerikaanse bisschoppen ging paus Franciscus in op twee thema's: het seksueel misbruik in de kerk "dat nooit meer herhaald mag worden" en migratie, die hij omschreef als verrijkend. Een kindertekening kreeg evenveel aandacht als de toespraak.

Paus noemt migratie 'verrijking' en ontvangt kindertekening tegen uitzetting illegalen

De paus op weg in Washington © REUTERS

Paus Franciscus sprak de bisschoppen toe in de kathedraal St. Matthew the Apostle in Washington. Hij maande de kerk aan tot verdere actie in de strijd tegen seksueel misbruik van kinderen, "om er zeker van te zijn dat zulke zware misdrijven nooit meer herhaald worden". Hij bedankte de bisschoppen voor hun "genereuze inzet om de slachtoffers te helen, in de wetenschap dat ze op die manier ook zichzelf helen." De paus benadrukte dat hij wist "welke wonden de afgelopen jaren" hadden achtergelaten in de kerk.

Actiegroepen rond seksueel misbruik in de kerk vonden het naderhand ontgoochelend dat de paus wel de problemen van de kerk had aangekaart, maar niet die van de slachtoffers.

Migratie

De paus prees de steun die de bisschoppen geven aan migranten. "Ik weet welke grote inspanningen jullie geleverd hebben om de migranten te verwelkomen en te integreren", zei de paus aan de zowat 400 aanwezige bisschoppen. "Want steun verlenen aan vluchtelingen is evenzeer een taak van de kerk zoals het verzet tegen abortus".

De paus maakte het persoonlijk. "Geen enkele instelling in de VS doet meer voor migranten dan de christen gemeenschappen". "Als priester uit het zuiden voel ik de behoefte u aan te moedigen. Ik verdedig bijna mijn eigen zaak", aldus de paus die zelf de zoon is van Italiaanse migranten in Argentinië. "Misschien vormt het een uitdaging om om te gaan met de diversiteit van de migranten. Ontvang hen zonder angst. Ik ben zeker dat deze mensen eens te meer de VS en de kerk zullen verrijken".

De paus sprak ten dele voor zijn eigen winkel in die zin dat 40 procent van de katholieken in de VS van huis uit Spaanstalig zijn, en dat een groot deel van de al dan niet illegaal in het land verblijvende nieuwkomers katholiek is.

Maar de boodschap werd ook breder beluisterd, als een tussenkomst in de problemen die Europa kent, en in het debat tussen de Amerikaanse presidentskandidaten, waarbij de uitspraken tegen migratie en vooral tegen illegale inwijking onder impuls van Donald Trump luider worden.

Kindertekening

Die harde taal tegen illegalen, die Trump het land wil uitzetten, kreeg een weerslag in een korte ontmoeting tussen de paus en de 5-jarige Sophie Cruz, die hem volgens The Washington Post een brief en een tekening overhandigde.

Ze werd door haar vader, die zonder papieren in de VS werkt, in de lucht gehesen, en bij hun tweede poging hadden ze prijs. De paus deed teken dat het kind naderbij mocht komen. Ze werd over een omheining getild, de paus kuste haar op de wang en nam de brief in ontvangst.

Sophie zelf en haar zus zijn in de VS geboren en daardoor staatsburger, maar ze heeft schrik, zegt ze, dat haar ouders gedeporteerd zullen worden. "Dat is een dagelijkse realiteit", aldus haar vader Raul Cruz. "Ze ziet families die uiteengerukt worden en we zeggen haar de waarheid als ze vragen stelt".

Haar tekening, met een paus die kinderen de hand reikt, draagt als opschrift: "Mijn vrienden en ik houden van mekaar, los van de kleur van onze huid".

Ze zei aan de Washington Post dat ze hoopt dat de paus de migratiewetten kan veranderen. Ze heeft een tweede brief klaar, voor president Obama.

De overhandiging van de brief was goed voorbereid, door een groep uit Los Angeles, La Hermandad, die actie voert namens arbeiders zonder papieren, en die eerder, ook met behulp van een kind, in Rome een boodschap aan de paus had overhandigd.

Vader Cruz werkt in een fabriek in Los Angeles, waar hij nachtarbeid verricht.

Heiligverklaring

Na zijn toespraak tot de bisschoppen zat de paus voor de Basiliek van het Nationaal Heiligdom van de Onbevlekte Ontvangenis, en in aanwezigheid van 25.000 belangstellenden, de ceremonie tot heiligverklaring van Junipero Serra voor.

De heiligverklaring van de Spaanse missionaris, die in de 18de eeuw delen van de VS hielp kerstenen, valt niet goed bij inheemse groepen, die Serra verwijten dat zijn acties "dodelijk geweest zijn voor ons volk en onze cultuur", zoals Toypurina Carac, woordvoerder van de Kizh Gabrieleno, een groep uit de omgeving van Los Angeles, het stelde. Vele groepen boycotten de ceremonie, onder meer omdat Serro denkbeeldig gevaar zou geschetst hebben, een soort toekomstterreur, om de plaatselijke bevolking vatbaar te maken voor het christendom.

Paus Franciscus prees Junipero Serra als een voorbeeld voor de christenen, omdat hij niet bang was voor het onbekende toen hij het woord van God verspreidde. Tegelijk erkende hij wel dat er fouten gemaakt zijn tegen de oorspronkelijke Amerikaanse bewoners, "wat ons vandaag nog altijd beroert".

Serra werd in 1988 onder paus Johannes Paulus II zalig verklaard.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners