Paus naar de rechtbank voor satirische foto's

11/07/12 om 03:03 - Bijgewerkt om 03:03

Paus Benedictus XVI heeft het Duitse satirische blad Titanic voor de rechter gedaagd. Het tijdschrift heeft hem weinig respectvol afgebeeld, vindt hij.

Het tijdschrift drukt op de voor- en achterzijde van zijn laatste editie getrukeerde foto's af van een incontinente kerkvorst met vieze vlekken op zijn gewaad. De tekst bij de afbeeldingen: "Het lek is gevonden!"

Paus Benedictus (voorheen kardinaal Joseph Ratzinger) is van Duitse afkomst.

Vatileaks

Met de coverfoto's verwijst Titanic naar het schandaal dat het Vaticaan de voorbije maanden op zijn grondvesten deed daveren: de rist gelekte brieven voor de paus en zijn naaste medewerkers. De gebeurtenissen kregen al de naam 'Vatileaks'.

Om de publicatie van Titanic tegen te houden, heeft het Vaticaan een advocatenkantoor uit Bonn onder de arm genomen. Dat kreeg dinsdag van een rechter in Hamburg gedaan dat het jongste nummer van Titanic niet langer verdeeld mag worden en dat de bewuste foto's ook niet op het internet te zien mogen zijn.

Exemplaren van het blad die al verspreid werden, moeten evenwel niet uit de rekken genomen worden.

Fantavlek
Volgens Titanic-hoofdredacteur Leo Fischer berust de hele affaire op een misverstand. De gele vlek op het gewaad van de paus verwijst helemaal niet naar een urinevlek, zegt hij, maar naar gemorste Fanta. "Iedereen weet toch dat de paus een grote fan is van Fanta?" (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners