Paus landt in de VS en vindt enthousiasme, spanning

De paus wordt ontvangen door Barack en Michelle Obama © REUTERS
Rudi Rotthier

Een orkest speelde ‘Happy’, omstanders scandeerden “Ho, ho! Hey, hey! Welcome to the USA!” terwijl paus Franciscus landde in Washington. Naar het zesdaags bezoek wordt met spanning uitgekeken, ook al omdat er veiligheidsrisico’s zijn.

De paus werd begroet door de presidentiële familie, door vicepresident Joe Biden en door een grote katholieke delegatie.

De 78-jarige Franciscus maakte, zeggen meegereisde journalisten, een wat vermoeide indruk na zijn bezoek aan Cuba, maar daar bleek niet veel van na de landing.

Het ging er ontspannen en goedlachs aan toe.

Woensdag trekt de paus naar het Witte Huis voor een officiële ontvangst bij president Obama en spreekt hij het Congres toe. De volgende dagen reist hij naar New York, voor onder meer een mis in Madison Square Garden en een toespraak in de VN. En tot slot bezoekt hij Philadelphia.

Het bezoek is een hele opgave voor de geheime dienst die met name beducht is voor problemen in New York, waar behalve de paus ook ruim 100 andere regeringsleiders aanwezig zijn voor de jaarlijkse VN-vergadering. Ambtenaren die van thuis uit kunnen werken, worden gevraagd dat te doen, om het fileleed te verlichten.

De wens van de paus om het volk te ontmoeten, met open raam te rijden en uit te stappen waar het hem uitkomt, heeft de organisatie genoopt om een heleboel vluchtroutes in te lassen – opengehouden plaatsen waar men met de paus kan vluchten als dat nodig blijkt.

Het scenario is in evenveel detail uitgewerkt als een Broadway-show, aldus een verantwoordelijke in The New York Times.

In de aanloop naar het bezoek werd minstens één man gearresteerd, die niet nader gespecifieerde plannen had voor een actie tijdens het pauselijk bezoek.

Er is ook spanning op andere niveaus. Zo wordt gesuggereerd, maar door de kerk niet bevestigd, dat het Vaticaan, of de Amerikaanse katholieke kerk, niet blij is met de lijst van genodigden voor het bezoek aan het Witte Huis. De regering Obama heeft onder meer een uitgesproken homofiele geestelijke en een transgender voor de ontmoeting uitgenodigd.

En het valt af te wachten wat de paus tijdens zijn toespraken zegt. Op bepaalde punten, klimaatsverandering, sociale onrechtvaardigheid, zit hij eerder op de lijn van de Democraten en de president, maar op andere gebieden, holebihuwelijk of abortus, zit hij veel dichter bij de Republikeinen. Hij wijkt nog wel eens af van voorbereide teksten, en de vraag die Amerikaanse politici stellen (en die katholieke woordvoerders verwerpen als irrelevant), is of hij dat in linkse of rechtse richting zal doen. Zal hij bijvoorbeeld vrij expliciet verwijzen naar de hete hangijzers uit de presidentiële campagne, zoals migratie en illegaliteit?

Wat daar ook van zij: er zal, wordt voorspeld, veel volk op de been komen om de paus te zien. Uit peilingen blijkt dat ruim meer dan de helft van de Amerikanen een positieve indruk over de paus heeft. Hij heeft daarmee een duidelijk beter imago dan zijn kerk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content