'Paus Franciscus wordt bedreigd door Italiaanse maffia'

14/11/13 om 11:26 - Bijgewerkt om 11:26

De strijd van paus Franciscus tegen de corruptie in de kerk heeft hem alvast niet populair gemaakt bij de machtige Italiaanse maffia.

'Paus Franciscus wordt bedreigd door Italiaanse maffia'

Paus Franciscus © Reuters

Volgens een belangrijk Italiaans openbaar aanklager maken de pogingen van de paus om het Vaticaan transparanter te maken de Calabrese maffia, die zaken doet met louche prelaten, danig 'nerveus en gestresseerd'.

'Als de maffiabazen de paus iets zouden kunnen aandoen, zouden ze niet twijfelen, zegt Nicola Gratteri die strijdt tegen de Ndrangheta, aan de Italiaanse krant Il Fatto Quotidiano. 'Ik weet niet of georganiseerde criminelen in een positie zijn om iets te doen, maar ze denken er ongetwijfeld over na. Ze kunnen gevaarlijk zijn.'

Arme kerk

Franciscus is een fervente voorstander van een 'arme kerk' en pleit voor hervormingen bij de Vaticaanse bank, die er al jaren van verdacht wordt maffiageld wit te wassen. De paus citeerde onlangs nog de bijbel door op te roepen om bedriegers in zee te gooien met een molensteen rond de nek.

Gratteri laakt verder de nauwe band tussen priesters en bisschoppen enerzijds en de maffia anderzijds in Zuid-Italië. 'Priesters bezoeken voortduren de huizen van de maffiabazen om koffie te drinken, wat de bazen macht geeft en hen een soort van legitimiteit verschaft', klinkt het.

Zwaar gelovig

Bovendien zijn de gangsters zelf fervente gelovigen. Gratteri zegt dat hij in zijn 26 jaar als magistraat nooit een maffiaschuilplaats is binnengevallen waar geen religieuze foto ophing. 'Ndrangheta en de kerk gaan hand in hand'.

Uit een enquête onder gevangen maffialeden blijkt overigens dat 88 procent gelovig is. 'Voor hij iemand vermoordt, vraagt een lid van de Ndrangheta de madonna voor bescherming', weet Gratteri. (TE)

Lees meer over:

Onze partners