Paus Franciscus roept jongeren op zich te engageren

28/07/13 om 09:08 - Bijgewerkt om 09:08

Tijdens de Wereldjongerendagen heeft Paus Franciscus op het strand van Copacabana ongeveer twee miljoen jonge katholieken toegesproken. De kerkvorst sprak zijn steun uit voor de jonge Braziliaanse betogers die verandering willen in hun land.

Paus Franciscus roept jongeren op zich te engageren

© AFP

Paus Franciscus heeft op het strand van Copacabana ongeveer twee miljoen jonge katholieken toegesproken. Hij sprak onder meer zijn steun uit voor de jonge Braziliaanse betogers die verandering willen in hun land. Hij vroeg hen zich te engageren in de sociale en politieke thema's, "zoals Jezus dat gedaan heeft".

"De jongeren in de straat willen verandering. Laat anderen alstublieft niet die verandering brengen. Blijf niet langs de zijlijn van het leven staan. Jezus deed dat ook niet. Hij heeft zich geëngageerd! Engageer jullie zoals Jezus", zo luidde de boodschap van de paus.

Eerder op de dag had Franciscus in zijn preek in de kathedraal van de Braziliaanse metropool de bisschoppen, priesters, kloosterlingen en seminaristen opgeroepen om "bijna obsessief" dienaar van de samenleving en ontmoetingscultuur te zijn en zich daarmee schrap te zetten tegen de afzondering.

Allen moeten missionarissen van de jonge Jezus zijn: "We kunnen niet opgesloten blijven in de pastorij, in onze gemeenschappen, als zovele mensen op het evangelie wachten". We moeten beginnen aan de rand, bij diegenen die het verst verwijderd zijn. In de sloppenwijken moet men zo Christus zoeken en hem dienen, zei Franciscus.

Eerste buitenlandse reis

Fransiscus blijft nog tot zondagavond 28 juli in Rio. De kerkvorst was vorige maandag voor zijn eerste buitenlandse reis in Brazilië aangekomen. Na de aflsuitende mis vliegt de paus zondagavond van Rio naar Rome terug. (Belga/INM)

Onze partners