Paus Franciscus bidt bij genocidemonument in Armenië

25/06/16 om 09:56 - Bijgewerkt om 09:52

Paus Franciscus heeft ter nagedachtenis van de slachtoffers van de massamoord op Armeniërs in de Eerste Wereldoorlog het monument Tsitsernakaberd in de Armeense hoofdstad Jerevan bezocht. In stil gebed legde hij zaterdagmorgen een krans en gele rozen neer op de herdenkingsplaats. Aansluitend plantte de paus een boom.

Paus Franciscus bidt bij genocidemonument in Armenië

© AFP

Bij het begin van zijn bezoek aan Armenië had Franciscus vrijdag de vervolging van de christelijke minderheid van Armeniërs in het Ottomaanse Rijk 101 jaar geleden als "volkerenmoord" veroordeeld en daarmee zijn woorden uit de voorbije jaren bekrachtigd.

Naar schatting werden bij de vervolging door de Ottomanen in de Eerste Wereldoorlog tot 1,5 miljoen Armeniërs gedood. President Serzj Asati Sarkisian en Karekin II, het hoofd van de Armeense Kerk, vergezelden Franciscus naar de gedenkplaats. Een bezoek aan het monument op een heuvel aan de rand van Jerevan is gebruikelijk bij de ontvangst van staatsgasten in de Zuid-Kaukasische republiek.

Later zaterdag is een katholieke mis in de noordelijke stad Gjoemri gepland alsook een oecemenisch vredesgebed voor tienduizenden mensen in het centrum van Jerevan. (Belga/NSK)

Onze partners