Paus Franciscus als popster toegejuicht in New York, preekt armoede tussen de luxe

25/09/15 om 04:26 - Bijgewerkt om 05:23

Paus Franciscus is in New York als een popster ontvangen. Met zijn pausmobiel reed hij door 5th Avenue, één van de bekendste lanen in New York, terwijl langs de kant van de weg duizenden mensen schreeuwden en naar hem zwaaiden.

Paus Franciscus als popster toegejuicht in New York, preekt armoede tussen de luxe

Vele duizenden belangstellenden wachtten aan Fifth Avenue, New York © REUTERS

De paus landde in de late namiddag vanuit Washington in New York, zijn eerste bezoek ooit aan de "stad die nooit slaapt", tijdens zijn eerste bezoek ooit aan de VS.

Hij vloog per helikopter naar Manhattan, waarna hij verder reed met zijn intussen bekende Fiat 500. Maar aangekomen op 5th Avenue, de bekendste winkelstraat van New York, stapte hij over in zijn pausmobiel. Duizenden mensen langs de kant van de weg begroetten de paus, die zelf zichtbaar genoot van de aandacht. Zelfs Donald Trump was bij de (verre) toeschouwers. Hij zwaaide vanuit zijn appartement in Trump Tower de paus toe.

Sobere clerus

Aan de St-Patrick kathedraal werd Franciscus ontvangen door gouverneur Andrew Cuomo, een katholiek, en door burgemeester Bill de Blasio en de aartsbisschop van New York, Timothy Dolan. Tijdens de avondmis sprak de paus zijn medeleven uit met de slachtoffers van het drama in Mekka.

In zijn toespraak, in het Spaans, riep de paus de clerus op tot soberheid. "We kunnen ertoe komen om de waarde van ons apostolisch werk te meten met de maatstaven van efficiëntie, goed management en uitwendig succes die in de zakenwereld gelden". Maar dat kan niet de bedoeling zijn. De clerus moet er op letten zich niet met werelds comfort te omringen zodat er geen kloof ontstaat met de armen die men hoort te dienen.

"Rust is nodig, evenals momenten van ontspanning en zelfverrijking, maar we moeten leren rusten op een manier die ons verlangen om gul te dienen verdiept".

De woorden werden uitgesproken niet alleen in de omgeving van luxewinkels, maar ook in een kathedraal die blonk nadat er voor 177 miljoen dollar werken waren uitgevoerd.

Enthousiasme

Enkele New Yorkers hadden al vroeg postgevat om een glimp van de populaire paus op te kunnen vangen. Zo bijvoorbeeld Dolores Prebo, een jonge moeder uit Ecuador wonende in Queens, die met haar zoontje van twintig maanden al sinds 's morgens vroeg aan het wachten was. "Ik ben heel gelukkig. Het is belangrijk, hij is onze paus", verklaarde de jonge vrouw.

Het is het vierde bezoek van een paus aan New York de jongste vijftig jaar. De stad heeft strenge veiligheidsmaatregelen getroffen. Zo stonden er aan de St-Patrick kathedraal hekken van drie meter hoog, veel straten in de omgeving werden afgesloten.

De veiligheidsmaatregelen en het bezoek leidden tot voorspelde verkeershinder.

Eerder sprak de paus het Congres in Washington toe.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners