Paus Franciscus: '2 procent van de priesters is mogelijk pedofiel'

13/07/14 om 16:56 - Bijgewerkt om 16:56

Paus Franciscus heeft in de krant La Repubblica een opvallende uitspraak gedaan: 'Volgens betrouwbare gegevens van het Vaticaan is 1 op de 50 geestelijken mogelijk pedofiel.'

Paus Franciscus: '2 procent van de priesters is mogelijk pedofiel'

© Reuters

Paus Franciscus schat op basis van 'betrouwbare cijfers' van zijn adviseurs dat het aantal pedofielen bij de clerus op 2 procent ligt. Het gaat om zo'n 8.000 geestelijken op een totaal van 414.000. Dat blijkt uit een interview met de paus in de Italiaanse krant La Repubblica.

De paus belooft dat hij deze praktijken uit de katholieke Kerk zal bannen. Hij waarschuwt daarnaast voor veel hogere cijfers met betrekking tot mensen die op de hoogte zijn van het sekuseel misbruik, maar die zwijgen uit angst.

Volgens een woordvoerder van het Vaticaan is de paus niet helemaal correct geciteerd door de krant. De woordvoerder ontkent dat de paus zou hebben gezegd dat er pedofiele kardinalen zijn.

Oplossingen voor priestercelibaat

Paus Franciscus ontmoette onlangs voor het eerst slachtoffers van seksueel misbruik door geestelijken van de katholieke Kerk. Paus Benedictus XVI, de voorganger van paus Franciscus, had meermaals gesprekken met slachtoffers van misbruik.

Nog in het interview met de Italiaanse krant belooft paus Fransiscus ook 'oplossingen' voor de kwestie van het priestercelibaat. Op de vraag of katholieke priesters ooit toestemming zullen krijgen om te trouwen, herhaalde de paus dat het priestercelibaat 900 jaar na de dood van Jezus Christus werd ingesteld en dat de priesters in bepaalde Oosterse kerken onder het gezag van het Vaticaan kunnen huwen. 'Er is echt een probleem, maar groot is het niet. Het zal tijd vergen, maar er zijn oplossingen en ik zal ze vinden', verklaarde hij, zonder verder in detail te gaan.

Onze partners