Paus en Russische patriarch ontmoeten elkaar voor het eerst in bijna 1.000 jaar

Paus Franciscus en patriarch Kirill © Reuters

Paus Franciscus heeft een historische ontmoeting met patriarch Kirill, hoofd van de Russisch-orthodoxe kerk. Het is de eerste keer in duizend jaar dat de leiders van de westers en de oosterse kerk elkaar ontmoeten.

Het gesprek vindt vandaag plaats op de luchthaven van Havana in Cuba, waar de Argentijnse kerkleider een stop zal maken op zijn weg naar een officieel bezoek aan Mexico. Kirill was sowieso al van plan naar het eiland te gaan, aldus Vaticaanse woordvoerder Federico Lombardi.

Samen met het patriarchaat van Moskou sprak het Vaticaan van een bijzondere ontmoeting tussen de leiders van beide godsdiensten en een “belangrijke fase in de relaties tussen de twee kerken”.

Sinds het Grote Schisma van 1054 zijn beide kerken van elkaar afgescheiden. De patriarch van Byzantium, Michael Caerularius, erkende niet langer paus Leo IX als leider van het christendom en beide leiders excommuniceerden elkaar.

Gemeenschappelijke uitdagingen

De reden waarom het nu na bijna 1.000 jaar toch tot een toenadering komt heeft volgens professor Jan De Volder, docent “Religie, Conflict en Vrede” aan de KU Leuven, te maken met gemeenschappelijke uitdagingen. ‘De relaties waren lang verzuurd, maar door de situatie in het Midden-Oosten waar christelijke minderheden bedreigd worden door genocide staan er gemeenschappelijke belangen op het spel’, aldus De Volder in De Ochtend op Radio 1. Volgens hem kan de ontmoeting ook helpen in het conflict in Oekraïne. Daar heerst een grote kerkelijke verdeeldheid met enerzijds een met Rome verbonden Grieks-katholieke kerk in het westen en een orthodoxe kerk onder leiding van Moskou.

De grote meningsverschillen tussen de twee geloofsgemeenschappen blijven evenwel bestaan, zo benadrukt een woordvoerder van de Russisch-orthodoxe kerk.

De keuze voor Cuba is overigens niet toevallig. Paus Franciscus heeft een belangrijke rol gespeeld in de toenadering tussen het land en de Verenigde Staten en president Raul Castro wilde daarom iets terugdoen. Hij nam de rol van bemiddelaar op zich. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content