Paus: 'Christenen en moslims zijn broers en zussen'

30/11/15 om 10:46 - Bijgewerkt om 10:45

Paus Franciscus heeft christenen en moslims opgeroepen om zich te verenigen tegen geweld in naam van een religie, en 'nee te zeggen tegen haat'. Dat deed hij in een moskee in Bangui, hoofdstad van de Centraal-Afrikaanse Republiek.

Paus: 'Christenen en moslims zijn broers en zussen'

© REUTERS

'Christenen en moslims zijn broers en zussen', zei de paus tijdens zijn toespraak in Bangui. 'We zijn ons er zeker van bewust dat de recente gebeurtenissen en het geweld dat jullie land dooreen heeft geschud, geen juiste religieuze motieven hebben. Samen moeten we nee zeggen tegen haat, tegen wraak en tegen geweld, in het bijzonder dat geweld dat wordt gepleegd in naam van een religie of God zelf. '

Zondag had Franciscus al een ontmoeting met vertegenwoordigers van evangelische gemeenschap. Daar zei hij dat het gebrek aan eenheid tussen christelijke kerken een 'schandaal' is. De moskee bevindt zich in de enclave PK5, waar de laatste moslims van Bangui hun toevlucht gevonden hebben. De paus werd er ontvangen door imam Nehedi Tidjani, in de aanwezigheid van katholieke en protestante delegaties. Hoeweel er gevreesd werd voor zijn veiligheid, reisde Franciscus toch af naar de Centraal-Afrikaanse Republiek.

In de Centraal-Afrikaanse Republiek zijn er bij interreligieus geweld al duizenden doden gevallen sinds 2013. De paus rondt er zijn bezoek aan Afrika af. Eerder bezocht hij al Kenia en Oeganda.(Belga/NSK)

Onze partners