Paus brengt vredesboodschap naar Libanon

14/09/12 om 15:55 - Bijgewerkt om 15:55

Paus Benedictus XVI is aan een driedaagse "vredesbedevaart" in Libanon begonnen met een oproep tot de stopzetting van wapenleveringen aan het door oorlog verscheurde Syrië.

Paus brengt vredesboodschap naar Libanon

© AFP

Tegen de journalisten die hem vanuit Rome naar Beiroet vergezelden, sprak de paus zich ook tegen het fundamentalisme uit en riep hij op tot verdraagzaamheid. "Fundamentalisme is altijd een vervalsing van de religie", zei Benedictus XVI.

De paus werd in de Libanese hoofdstad verwelkomd door president Michel Suleiman, een christen, door premier Nagib Mikati, een soennitische moslim, en door parlementsvoorzitter Nabih Berri, een sjiitische moslim.

Het is het eerste pauselijke bezoek aan Libanon sinds 15 jaar. De paus zal er tijdens zijn verblijf verschillende politici en de leiders van 18 Libanese religieuze groeperingen ontmoeten. De christenen maken 40 procent uit van de bevolking van het land. De christelijke gemeenschap in Libanon is erg verdeeld over het conflict in Syrië.

Tijdens zijn bezoek zal de paus naar alle waarschijnlijk ook zijn bezorgdheid uitdrukken over de verdwijnende christelijke aanwezigheid in het Midden-Oosten. Zo zijn er in Irak tienduizenden christenen uit hun huizen verjaagd door sektarisch geweld.

Bovendien heeft de recente controverse over een Amerikaanse anti-islamistiche film, The Innocence of Muslims, de gemoederen in de regio doen oplaaien. In Tripoli, een stad in het noorden van Libanon, is een Amerikaanse fastfood aangevallen en in brand gestoken door een 300-tal islamistische betogers die tegen de anti-islamitische film protesteerden. Bij botsingen tussen de betogers en de politie is een manifestant om het leven gekomen, zei een hoge functionaris van de veiligheidsdiensten. (Belga/TE)

Onze partners