Paus brengt vierdaags bezoek aan Groot-Brittannië

16/09/10 om 14:12 - Bijgewerkt om 14:12

Tijdens zijn vliegreis vanuit Rome noemde de paus pedofilie een ziekte waarbij de vrije wil wordt uitgeschakeld

Paus Benedictus XVI is donderdag in Schotland aangekomen in het kader van een vierdaags bezoek aan Groot-Brittannië. Tijdens zijn vliegreis vanuit Rome deed hij een controversiële uitspraak.

Het gaat om het tweede bezoek van een leider van de rooms-katholieke kerk sinds de anglicaanse kerk zich daarvan in 1534 afsplitste. Paus Johannes Paulus II bezocht het land al in 1982.

Eigenlijk is het bezoek van Benedictus een staatsbezoek omdat de paus werd uitgenodigd door koningin Elisabeth II in plaats van door de kerk.

De eerste dag was Benedictus in Schotland, waar hij een ontmoeting had met de koningin, het hoofd van de Anglicaanse kerk. Donderdagnamiddag hield de paus een openluchtmis in Bellahouston Park in Glasgow. Volgens de BBC waren er ongeveer 70.000 mensen aanwezig.

De volgende dagen van zijn bezoek is de paus in Londen en Birmingham.

Pedofilie is een ziekte

Op weg naar de Schotse hoofdstad zei de paus tegen meereizende journalisten dat de kerk niet voldoende waakzaam is geweest toen ze werd geconfronteerd met gevallen van kindermisbruik door priesters. Hij zei dat de onthullingen hem veel verdriet hebben bezorgd.

De kerkvorst noemde pedofilie een ziekte waarbij de vrije wil wordt uitgeschakeld. De juiste straf voor daders is ervoor zorgen dat ze niet meer in aanraking komen met jongeren, aldus de paus.

Onze partners