Paus brengt eerste officiële bezoek aan thuisland

© Epa

Paus Benedictus XVI is donderdag vanuit Rome naar Duitsland vertrokken voor een vierdaags staatsbezoek.

Het is de eerste keer sinds hij in 2005 tot paus werd verkozen dat Benedictus officieel een bezoek brengt aan zijn thuisland.

Donderdagmorgen werd hij in Berlijn verwelkomd door president Christian Wulff en bondskanselier Angela Merkel. Later op de dag spreekt hij het Duitse parlement (de Bundestag) toe en viert hij een mis in het Olympisch stadion, waar 70.000 gelovigen verwacht worden.

Tijdens het bezoek zijn ontmoetingen met protestantse leiders en vertegenwoordigers van de islam en het joodse geloof gepland. De paus zou ook slachtoffers van seksueel misbruik door priesters ontmoeten, hoewel dit niet in het officiële programma is aangekondigd.

“Goede en slechte vissen”
Het bezoek wordt in elk geval niet makkelijk voor de 84-jarige kerkvader. Een recordaantal van 181.000 katholieken keerden de kerk vorig jaar officieel de rug toe. Een van de redenen was het ongenoegen over de reactie van de kerk op het seksueel misbruik door priesters.

“Ik begrijp dat mensen zeggen dat dit niet meer hun kerk is”, zei de paus op het vliegtuig voor zijn aankomst. “Maar de kerk is een net van de Heer dat goede en slechte vissen vangt. We moeten leren leven met de schandalen en binnen het grote net van de kerk tegen die schandalen ingaan.”

Het wordt het 22ste buitenlandse bezoek van de 84-jarige Benedictus sinds hij in 2005 tot paus gekozen werd. De paus keert zondagavond naar Rome terug.

Betogers
Duizenden mensen verzamelden donderdag alvast om te protesteren tegen het bezoek van de paus. De deelnemers kwamen bijeen aan de Potsdamer Platz en droegen plakkaten mee waarop bijvoorbeeld stond “Pope, go home!”. De betogers waren van diverse pluimage zoals van organisaties van homo’s, atheïsten, slachtoffers van misbruik, alsmede politici.

Zo is volgens SPD-parlementslid Rolf Swanitz de toespraak van de kerkleider in de Bundestag een schending van het neutraliteitsbeginsel in de Duitse grondwet.

Een twintigtal linkse volksvertegenwoordigers heeft gezegd de rede te zullen boycotten.

Er waren zowat 6.000 politiemensen opgetrommeld, ook uit andere deelstaten.

Het is het 22ste buitenlandse bezoek van de 84-jarige Benedictus sinds hij in 2005 tot paus gekozen werd. De paus keert zondagavond naar Rome terug. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content