Patstelling na razend spannende verkiezingen in Italië

25/02/13 om 15:56 - Bijgewerkt om 15:56

De Italiaanse verkiezingen eindigen in een patstelling. De kiezer heeft de kaarten zo geschud dat de vorming van een coalitie zo goed als onmogelijk is. Het verschil tussen links en rechts is bovendien zo klein dat Berlusconi vraagt om geen winnaar uit te roepen. Er wordt al luidop gedacht aan nieuwe verkiezingen.

Patstelling na razend spannende verkiezingen in Italië

© Reuters

Uitslag Italiaanse parlementsverkiezingenKAMERStemmenZetelsPier Luigi Bersani29,54340Silvio Berlusconi29,18 Beppe Grillo 25,55 Mario Monti10,56 SENAAT Pier Luigi Bersani31,6113Silvio Berlusconi30,7116Beppe Grillo23,7954Mario Monti9,1318

Door het kiessysteem, dat gebaseerd is op regionale uitslagen, haalt het centrum-rechtse blok rond oud-premier Silvio Berlusconi in de senaat meer zetels dan het linkse blok rond Pier Luigi Bersani die alles samen meer stemmen haalt.

Het centrum-linkse front van Pier Luigi Bersani haalt in de zetelverdeling een nipte meerderheid in de kamer, maar niet in de senaat. Om een regering te vormen is een meerderheid nodig in zowel kamer als senaat.

De stemmen zijn nauwelijks geteld en de Italiaanse media zeggen al dat er nieuwe verkiezingen nodig zijn. De verkiezingsuitslag maakt het zo goed als onmogelijk om een coaltie te vormen.

Geen winnaar
Het verschil tussen links en rechts is bovendien zo klein (minder dan 1 procent) dat een woordvoerder van oud-premier Silvio Berlusconi vraagt om geen winnaar uit te roepen.

'We zijn terecht gekomen in een zeer delicate situatie,' zegt Pier Luigi Bersani. Zijn links blok haalt zowel in de kamer als in de senaat de meeste stemmen. Maar door het Italiaanse kiessysteem, dat gebaseerd is op regionele uitslagen, haalt hij in de senaat minder zetels.

Dat maakt dat de Italiaanse politiek in een uitzichtloze situatie terechtgekomen is. De uitslag zet de tegenstellingen tussen links en rechts op scherp en geeft ook een grote verdeeldheid weer tussen voor-en tegenstanders van Europa.

Kaakslag
Een echte kaakslag voor de Italiaanse politiek is de schitterende uitslag van de anti-establishmentspartij van clown Beppe Grillo. Tijdens zijn verkiezingscampagne trok hij door het land met optredens die vaak niet verder gingen dan groteske scheldpartijen aan het adres van de zetelende politici.

Na de uitslag vandaag noemde Grillo alle politici 'losers die het land op de rand van de afgrond hebben gebracht'.

Mario Monti afgestraft
Italië is in Europa de derde economie. Het land verkeert in een diepe economische crisis. De technocraat Mario Monti leidde een jaar lang een regering die via strenge besparingen zijn land weer in het Europese peleton moest leiden. De Italianen hebben hem daarvoor in het stemhokje genadeloos afgestraft.

De verkiezingen brachten hoop op verbetering, maar de uitslag maakt nu dat andere Europese leiders bang afwachten hoe het in Italië verder moet.

Drie kwart van de Italianen ging zondag of maandag stemmen: 75,41 procent voor de Kamer, en 74 procent voor de senaat. Dat is een daling met verschillende procentpunten in vergelijking met de verkiezingen van 2008.

De politieke onzekerheid in Italië heeft er voor gezorgd dat na Wall Street ook de beurs van Tokio fors inleverde. De Nikkei-index gaf dinsdag 2,26 pct prijs om te stranden op 11.398,81 punten. Beleggers reageren negatief op de impasse die dreigt te ontstaan na de parlementsverkiezingen in Italië. (EE)

Onze partners